Președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, vizată de o anchetă DNA

Getting your Trinity Audio player ready...

În urma unei operațiuni desfășurate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), 11 persoane au fost reținute și alte patru puse sub control judiciar după perchezițiile efectuate la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani, sediul PSD Botoșani și biroul președintelui Consiliului Județean. Ancheta, care a vizat perioada 2018-2023, s-a concentrat pe suspiciunile de corupție în contextul fraudării unor concursuri pentru ocuparea posturilor vacante la spital.

Conform surselor judiciare, se susține că posturile la Spitalul Județean puteau fi „cumpărate” cu sume cuprinse între 8.000 și 15.000 de euro pentru un post de asistent medical și între 2.000 și 5.000 de euro pentru alte posturi, cum ar fi muncitor, îngrijitor sau brancardier. Valoarea mitei a crescut în timp, reflectând, probabil, o intensificare a corupției în cadrul instituției.

Aproximativ 20 de persoane fizice și funcționari publici sunt suspectate că au facilitat accesul la posturile scoase la concurs. Candidații recurgeau la intermediari pentru a influența deciziile comisiilor de concurs, oferind mită și primind, în schimb, subiectele și rezolvările concursurilor. Pentru a fi sprijinit în obținerea postului, era necesar ca candidatul să obțină minim nota 7 la proba scrisă.

Președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a confirmat că este vizată de perchezițiile DNA și a declarat că a colaborat cu autoritățile, oferind toate documentele solicitate. Totuși, ea a menționat că Consiliul Județean nu este implicat direct în această speță.

Biroul de Informare și Relații Publice al DNA a confirmat desfășurarea anchetei, subliniind că operațiunea se bazează pe autorizații legale și beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.