Președintele american Joe Biden a vizitat azi Kievul

biden zelenski

Președintele american Joe Biden a sosit la Kiev, luni, pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, într-o vizită surpriză. Este prima deplasare a lui Biden în Ucraina, de la începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape un an, fiind o surpriză, în condiţiile în care Casa Albă anunțase că preşedintele nu are de gând să meargă şi în Ucraina, cu ocazia vizitei sale în Polonia.

Casa Albă a anunțat vizita la Kiev a președintelui Biden, spunând: „pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, astăzi mă aflu la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski”, a transmis Biden printr-un mesaj publicat de Casa Albă.

„Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, el credea că Ucraina era slabă și Occidentul era divizat. A crezut că ne poate supraviețui. Dar s-a înșelat complet,”, spune Biden.

„Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelensky și echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o nouă tranșă de livrări de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Și voi anunța că mai târziu în această săptămână vom prezenta sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să umple mașina de război a Rusiei. În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliție de națiuni de la Atlantic până la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – și acest sprijin va dura”, a spus Biden.