Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Sâmbătă, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost adus în faţa magistraţilor la Tribunalul Vaslui, unde magistraţii au hotărât arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 24 septembrie 2023. Această măsură a fost dispusă după ce Buzatu a fost prins în flagrant cu o sumă de bani ce depăşea un milion de lei.

Tribunalul Vaslui a confirmat oficial că a acceptat propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi, în ceea ce priveşte arestarea preşedintelui CJ Vaslui. Decizia judecătorilor a fost clară: „Dispune arestarea preventivă a inculpatului BUZATU DUMITRU, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, conform legii 78/2000, art. 289 alin.1 C.pen, pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.09.2023 până la 23.10.2023, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpatul a fost asistat de apărătorii aleşi cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi.”

Această hotărâre a venit în urma unui flagrant desfăşurat vineri, după ce Dumitru Buzatu a fost supus unor ore îndelungate de audieri la DNA Iaşi. Potrivit acuzaţiilor formulate de DNA, Buzatu ar fi solicitat unui om de afaceri 10% din valoarea unui contract încheiat cu CJ Vaslui.

În paralel cu arestarea lui Dumitru Buzatu, o altă persoană, un expert, a fost reţinută în aceeaşi afacere a mitelor. Acesta este acuzat de luare de mită și trafic de influenţă, pentru că ar fi primit o sumă de 714.000 de lei de la același om de afaceri, pentru a modifica un raport de expertiză privind lucrările de modernizare a drumurilor, astfel încât să favorizeze interesele lui Buzatu. Raportul trebuia să servească drept argument pentru plata lucrărilor efectuate de firma omului de afaceri, dar a fost modificat pentru a se potrivi intereselor acestora.

Dosarul continuă să fie investigat pentru a se stabili toate detaliile şi implicările în această chestiune gravă de corupţie.