Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA pentru luare de mită

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunță excluderea din partid; Percheziții la domiciliul lui Dumitru Buzatu

Update

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore în urma unui flagrant spectaculos organizat de Direcția Națională Anticorupție (DNA). El este acuzat de luare de mită în valoare de peste un milion de lei în schimbul acordării unui contract.

Decizia de reținere a lui Buzatu a fost luată sâmbătă dimineața, după ce acesta a fost supus unor audieri riguroase la sediul DNA Iași, unde anchetatorii au căutat să clarifice circumstanțele și detaliile acestui caz. Percheziții ample au avut loc și la locuința sa în timpul nopții.

Acuzațiile grave care îl vizează pe președintele CJ Vaslui pun în fața justiției un caz de corupție cu implicații serioase, iar reținerea sa în urma flagrantului realizat de DNA aduce o nouă dimensiune investigației. Autoritățile vor continua să adune probe și informații pentru a se stabili cu certitudine circumstanțele acestui caz.

Știrea inițială:

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în seara de vineri. Acuzația care i se aduce este cea de luare de mită în valoare de peste un milion de lei, în schimbul acordării unui contract.

Conform informațiilor furnizate de G4 Media, la această oră, procurorii desfășoară percheziții la domiciliul lui Dumitru Buzatu, ca parte a investigației.

Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a reacționat prompt la această situație, anunțând că va propune excluderea lui Dumitru Buzatu din partid. Pe pagina sa de Facebook, Ciolacu a declarat: ”Voi convoca mâine de urgență Biroul Politic Național în format online și voi propune colegilor excluderea domnului Dumitru Buzatu din partid. Am spus întotdeauna că în mandatul meu toleranța pentru faptele de corupție este ZERO! Iar cei care nu înțeleg acest lucru nu au ce căuta în PSD.”

Dumitru Buzatu, care a fost reales la începutul acestui an în funcția de lider al filialei județene a PSD Vaslui, se confruntă acum cu grave acuzații de corupție, iar situația sa în partid pare a fi într-un punct critic. Autoritățile vor continua investigația pentru a aduce mai multă claritate în acest caz de mare importanță.

Președintele CJ Vaslui, prins în flagrant de DNA pentru luare de mită, deține terenuri și proprietăți imobiliare în județele Vaslui și Suceava

În urma arestării sale de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru luare de mită, informații privind averea lui Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, au ieșit la iveală. Potrivit celei mai recente declarații de avere, Buzatu a încasat venituri considerabile în 2022, totalizând peste 330.000 de lei.

În declarația sa de avere, Buzatu a dezvăluit că a obținut venituri din trei surse principale: ca președinte de CJ, din pensie și indemnizație de la Parlament pentru limită de vârstă.

Mai mult, politicianul posedă terenuri extinse în localitatea Zapodeni din județul Vaslui, achiziționate în 2018. Printre acestea se numără 33.614 metri pătrați de teren agricol, 708 metri pătrați încadrați la „alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil” și 709 metri pătrați de teren intravilan. Modalitatea de dobândire a acestor terenuri este specificată ca „altele.”

În plus, Dumitru Buzatu deține proprietăți imobiliare în județul Suceava, în localitatea Șaru Dornei, care însumează peste 60.000 de metri pătrați de teren agricol și mari suprafețe de pădure, achiziționate în anii 2008 și 2018, unele fiind deținute în co-proprietate.

În anul 2006, el a devenit proprietarul a peste 1000 de metri pătrați de teren agricol și a 580 de metri pătrați de teren intravilan, în localitatea Ștefan cel Mare din județul Vaslui, iar în acest caz, mențiunea privind modalitatea de dobândire a terenurilor este „altele.”

În ceea ce privește proprietățile construite, Dumitru Buzatu deține cinci construcții în Zapodeni, cele mai mari având suprafețe de 520 de metri pătrați, 386 de metri pătrați și 196 de metri pătrați, în timp ce celelalte construcții sunt sub 100 de metri pătrați.