Președintele Iohannis sesizează CCR privind modificările aduse legii Cetăților dacice din Munții Orăștiei, parte a patrimoniului mondial UNESCO

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele României, Klaus Iohannis, a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu actul normativ care aduce modificări la legea 23/2020, referitoare la regimul juridic al Cetăților dacice din Munții Orăștiei, monumente înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Modificările vizează, printre altele, scoaterea din fondul forestier a terenurilor din zona de sit și zona de protecție a Cetăților dacice, precum și procedura de expropriere a terenurilor aferente acestor situri istorice și arheologice.

Președintele Iohannis a subliniat că lipsa de previzibilitate a legii poate crea confuzie în ceea ce privește suprafețele de teren care urmează a fi scoase din fondul forestier național, fără compensație sau plată. Aceasta ar putea avea efecte mult mai extinse decât cele menționate în expunerea de motive. În plus, șeful statului argumentează că legea contravine unor norme și principii constituționale.

Un alt aspect ridicat de președinte se referă la faptul că, deși scopul legii este conservarea siturilor arheologice din zona Cetăților dacice, scoaterea din fondul forestier național a zonelor de sit și de protecție nu este o măsură adecvată și necesară pentru atingerea acestui scop.

Președintele Klaus Iohannis consideră că modificările aduse legii Cetăților dacice din Munții Orăștiei sunt neconstituționale și a solicitat Curții Constituționale să analizeze aceste aspecte.