Președintele Klaus Iohannis a început o vizită oficială în Coreea de Sud

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele României, Klaus Iohannis, a început luni o vizită oficială de trei zile în Republica Coreea, la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol. Aceasta este prima vizită la nivel de șef de stat din ultimii 16 ani și are ca scop consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, stabilit inițial în 2008.

Prima zi a vizitei a fost marcată de un gest simbolic profund, depunerea unei coroane de flori la Cimitirul Național din Seul, un loc sacru dedicat eroilor care și-au dat viața pentru țară, situat într-un cadru natural impresionant. De asemenea, președintele Iohannis a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ), un alt punct crucial în programul său.

Agenda vizitei include semnarea mai multor memorandumuri importante în domeniile apărării, energiei și cooperării în situații de urgență. Delegația oficială care îl însoțește pe președinte este formată din membri cheie ai Guvernului României, printre care se numără ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Un moment cheie al vizitei va fi adoptarea „Declarației Comune privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, care va delinea principalele direcții de cooperare pentru următorii zece ani. Această declarație subliniază intensificarea contactelor politico-diplomatice, creșterea schimburilor comerciale și explorarea de noi domenii de colaborare cum ar fi IT&C, mediu, schimbări climatice, infrastructură, sănătate și educație.

Marți, președintele Iohannis va avea consultări politice cu președintele Yoon Suk Yeol, discuțiile urmând să acopere teme de cooperare strategică, provocările regionale și globale și impulsionarea comerțului și investițiilor, cu un accent special pe energie verde și nucleară.

În plus, vizita va include întâlniri cu prim-ministrul Han Duck-soo, reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri, și o vizită la expoziția de artă tradițională românească „Insight Romania”. Ultima zi va include o vizită la Complexul de producție Doosan Enerbility din Changwon, unde vor fi discutate oportunitățile în domeniul energiei regenerabile și al reactoarelor modulare mici.