Președintele Klaus Iohannis în turneu african: un zbor de lux cu Gulfstream G550

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele României, Klaus Iohannis, va întreprinde un turneu de nouă zile în patru țări africane, utilizând un avion Gulfstream G550 închiriat de la Global Jet Luxemburg. Acest turneu, care va începe de pe aeroportul din Sibiu, include vizite de stat în Kenya, Tanzania și Capul Verde, precum și o vizită oficială în Senegal. Aceasta reprezintă a treia călătorie majoră a președintelui în acest an, după turneele din Asia și America de Sud.

Avionul Gulfstream G550, cunoscut pentru dotările sale de lux, poate transporta până la 13 pasageri și este echipat cu facilități care includ scaune transformabile în paturi și chiar un duș. Autonomia de zbor a avionului este de 12.500 de kilometri, permițând călătorii lungi fără escală.

Administrația Prezidențială a explicat că acest turneu are ca scop relansarea relațiilor României cu continentul african, în contextul eforturilor comune la nivel european și internațional. Vizitele urmăresc redinamizarea dialogului politic și a relațiilor economice, deschizând noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun, precum gestionarea provocărilor globale, educația, păcii și securitatea.

În cadrul vizitelor, președintele Iohannis va avea întâlniri bilaterale cu liderii țărilor gazdă și va participa la evenimente și întâlniri la sediile ONU din Nairobi și Senegal. Se vor discuta teme precum schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, reducerea inegalităților sociale, consolidarea democratică și promovarea drepturilor omului, precum și provocările tranziției, inclusiv asigurarea de locuri de muncă decente pentru tineri și integrarea femeilor pe piața muncii.

O investigație a Recorder a arătat că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, pot ajunge să coste chiar și peste un milion de euro. Această investigație a evidențiat și faptul că președintele României a fost singurul lider din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat, un zbor estimat la aproximativ 85.000 de euro.