Președintele Klaus Iohannis merge miercuri prima vizită oficială în Ungaria

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua miercuri o vizită oficială în Ungaria, la invitația omologului său, președintele Katalin Novák. Aceasta reprezintă prima vizită a unui președinte român la Budapesta în ultimii 14 ani.

Vizita survine în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, marcată de vizita oficială a Președintelui Katalin Novák la București în septembrie 2022 și participarea la Summitul Inițiativei celor Trei Mări în septembrie 2023. Administrația Prezidențială a subliniat importanța acestei vizite, care oferă o ocazie de a discuta despre stadiul relației de Parteneriat Strategic și perspectivele sale de dezvoltare.

Relațiile bilaterale româno-ungare se bazează pe Tratatul de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre cele două țări, semnat în 1996, și Declarația de Parteneriat Strategic din 2002. Președintele Iohannis va sublinia la Budapesta că Parteneriatul Strategic este un instrument esențial pentru cooperarea bilaterală, având rezultate semnificative în plan economic.

În cadrul discuțiilor, cei doi președinți vor analiza situația actuală la nivel regional, european și global, având în vedere războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Vor fi discutate și măsurile de sprijin pentru partenerii afectați din regiune, în special Republica Moldova. De asemenea, se va discuta despre prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024.