Președintele României, Klaus Iohannis afirmă că se impune prelungirea stării de alertă după 15 iunie

Președintele României dl. Klaus Iohannis a făcut declarații după discuțiile purtate cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri din Cabinet despre măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 și a anunțat că după data de 15 iunie vor continua măsurile de relaxare prin redeschiderea mall-urilor și a grădinițelor.

Am luat în discuție necesitatea prelungirii strării de alertă.

Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut smenificativ, dar nici nu a scăzut semnificativ, considerăm că e posibil să continuăm cu noi măsuri de relaxarea, adică unele restricții care sunt acum în vigoare nu vor mai fi după 15 iunie.

După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private – nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50, dacă vor acea loc în extrerior.

Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor avea de mers la lucru și în perioada vacanței, va fi posibilă – nu obligatorie, dar posibilă – redeschiderea after school-urilor, grăinițelor și creșelor private.

Va fi posibilă redeschiderea sălillor de fitness, dar cu respectarea unor norme foarte stricte.