Președintele Trump a cerut intervenția Gărzii Națională

Pe fondul violențelor de la clădirea Capitoliului din Washington DC, Președintele Trump a activat Garda Națională, a anunțat secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany.

Într-un discurs ținut din statul Delaware la ora locală 16:00 (23:00, ora României) de către președintele ales, Joe Biden acesta i-a cerut președintelui Trump să iasă public și să își convingă suporterii să renunțe la acțiunile extremiste și să „pună capăt asediului”.

Fotografiile realizate de jurnaliști prezintă protestatari, câțiva dintre ei înarmați, mărșăluind prin sălile Congresului.

Rapoartele oficiale spun că un extinctor a fost declanșat și o femeie a fost împușcată în interiorul clădirii. Gravitatea rănilor ei nu este cunoscută.

Aproape toți cei care protestează la Washington dețin pancarte sau steaguri care poartă numele lui Trump sau poartă mărfuri pro-Trump.

Unii au fost văzuți purtând ținute care promovează teoria conspirației Q Anon.

Au fost observate și câteva steaguri ale confederației. Reamintim, Confederația este rebeliunea care a încercat să se separe de Statele Unite în 1860 și a luptat pentru a păstra dreptul legal de a deține sclavi.

Unii protestatari poartă armură corporală și echipamente tactice și au fost văzuți angajându-se în ciocniri violente cu poliția.

Unii congresmeni republicani au califică evenimentele de ca Capitoliu ca fiind o „lovitură de stat”. Republicanul Mike Gallagher, suporter a lui Donald Trump, îi cere acestuia să pună capăt anarhiei. „Este gata. Alegerile s-au terminat. Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Gallagher.

Clădirea Capitolului a fost închisă oficială, însă în interior sunt, în continuare, suporteri ai președinteului în funcție, Donald Trump. Protestatarii violenți caută congresmenii pentru a-i forța să întoarcă rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump.