Prețul petrolului se prăbușește pe piețele internaționale

Prețul barilului de petrol a ajuns azi la cel mai mic nivel. Scăderea pe piața din SUA a fost de 6%, ajungând la sub 20 de dolari pe baril, pe fondul pandemiei de coronavirus care afectează serios cererea de carburant.

Indicele Brent brut, reperul mondial, a înregistrat o scădere de până la 11% și a scăzut la 22,19 dolari barilul, cel mai mic punct din martie 2002.

Autostrăzile sunt goale. Companiile aeriene se opresc. Fabricile mari și mici au întrerupt producția.
Consumul global de petrol va suferi o scădere de 12 milioane de barili pe zi în acest trimestru, reprezentând o scădere de 12% față de cea mai puternică scădere înregistrată vreodată, potrivit Bank of America.
„Este foarte urât și nu există nicio modalitate de a-l redresa”, au scris analiștii Bank of America citați de CNN.
În același timp, Arabia Saudită și Rusia inundă lumea cu exces de petrol – exact în momentul în care este necesară abordarea opusă. Războiul prețurilor agravează scăderea de pe piața petrolului.
Cererea de benzină din SUA s-ar putea prăbuși cu mai mult de jumătate, după ce președintele Donald Trump, care a ascultat sfatul experților în domeniul sănătății, a extins liniile directoare federale de distanțare socială până în 30 aprilie. Și dr. Anthony Fauci, cel mai important expert în bolii infecțioase din țară, a avertizat la CNN că Statele Unite ar putea ajuge la milioane de cazuri de persoane infectate cu coronavirus și 100.000 de decese.
Acest avertisment îngrozitor sugerează că coșmarul nu se va termina în curând pentru piața energiei.
IHS Markit estimează că cererea americană de benzină s-ar putea prăbuși cu până la 4,1 milioane de barili pe zi – sau mai mult de 50% – în perioada de carantină. Aceasta ar depăși cu ușurință prăbușirea cererii din timpul Marii Recesiuni.
Șocul acesta a amplificat „bătălia” dintre Rusia și Arabia Saudită.
În primul rând, Rusia a refuzat să taie producția, în ciuda nevoii evidente de aprovizionare mai mică. Refuz este determinat de dorința sa de a îneca producătorii americani cu costuri mari într-o mare cu petrol ieftin, în speranța recuperării cotei de piață.
Arabia Saudită a reacționat amenințând să sporească în continuare producția și să reducă prețurile. Aceasta a provocat o prăbușire istorică a prețurilor petrolului – exact opusul celor necesare pentru a stabiliza piața agitată.
De obicei, prețurile mai mici ale energiei ar fi o veste excelentă pentru șoferii americani, companiile aeriene și alți consumatori de energie.
Cu toate acestea, cei mai mulți oameni nu pot profita de prețurile scăzute la carburant din cauza restricțiilor severe de călătorie impuse pentru a combate pandemia coronavirusului. Majoritatea oamenilor lucrează de acasă, iar puțini fac deplasări rutiere.
De asemenea, companiile aeriene – ale căror profituri cresc în general când petrolul este mai ieftin – au anulat mii de zboruri, iar unele precum EasyJet în Europa au anulat în totalitate zborurile.