Preţurile petrolului au atins, joi, maxime ale ultimelor 11 luni

Preţurile petrolului au atins, joi, maxime ale ultimelor 11 luni, ignorând tulburările din Statele Unite, pieţele concentrându-se pe angajamentul Arabiei Saudite de a reduce producţia de ţiţei peste aşteptări, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 28 de cenţi, la 54,58 dolari pe baril, după ce a atins în timpul tranzacţiilor 54,90 dolari pe baril, nivel care nu a mai fost atins de dinainte de prima carantină pentru Covid-19 din Occident.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, a avansat cu 30 de cenţi, la 50,93 dolari pe baril, în timpul tranzacţiilor urcând până la 51,28 dolari pe baril.

Miercuri, susţinători violenţi ai preşedintelui american Donald Trump au pătruns cu forţa în Capitoliu, după ce acesta le-a cerut să protesteze faţă de validarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale. Cotaţiile petrolului au scăzut pentru scurt timp din cauza evenimentului.

Preţurile petrolului au fost susţinute în această săptămână de angajamentul Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume, de a reduce producţia cu o cantitate suplimentară de 1 milion de barili pe zi, în februarie şi martie.

Analiştii UBS şi-su mărit estimarea privind preţul petrolului brent la 60 de dolari pe baril la jumătatea acestui an, citând ca motiv măsura Arabiei Saudite.