Preţurile petrolului au scăzut joi cu 4%

Contractele futures pentru petrol au scăzut joi cu aproximativ 4%, în condiţiile în care o majorare mai mare decât era aşteptată a dobânzii de politică monetară a Băncii Angliei a stârnit îngrijorări cu privire la economie şi cererea de combustibil, care au depăşit sprijinul din partea unei retrageri surpriză a livrărilor de petrol din SUA, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,98 dolari, sau cu 3,9%, până la 74,14 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 3,02 dolari sau cu 4,2%, la 69,51 dolari pe baril.

Valorile de referinţă au şters câştigurile din sesiunea anterioară, în timpul căreia preţurile porumbului şi soiei din SUA au urcat la maxime ale mai multor luni, ridicând aşteptările că deficitele de recolte ar putea reduce amestecul de biocombustibili şi ar putea creşte cererea de petrol.

Banca Angliei a majorat peste aşteptări ratele dobânzilor, cu o jumătate de punct procentual, pentru a lupta împotriva inflaţiei încăpăţânate. A fost cea de-a 13-a majorare consecutivă a dobânzii cheie a băncii centrale.

Ratele mai mari ale dobânzilor ar putea încetini creşterea economică şi ar putea reduce cererea de petrol.

Preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a declarat că încă două majorări ale dobânzilor, de 0,25 de puncte procentuale fiecare, până la sfârşitul anului sunt ”o presupunere destul de bună”.