Prima centrală nucleară din Belarus, finanțată și construită de ruși, s-a stricat a doua zi de la inaugarare

Prima centrală nucleară din Belarus a oprit generarea de energie electrică a doua zi după ce a fost deschisă oficial de președintele Alexander Lukașenko și o parte din echipamentele sale trebuie înlocuite, a declarat marți un oficial din Belarus pentru Associated Press.

Lukașenko a inaugurat sâmbătă centrala nucleară Astravyets construită și finanțată de Rusia. Centrala a încetat să producă energie duminică, deoarece unele echipamente electrice s-au stricat potrivit lui Oleg Sobolev, consultant la departamentul de securitate nucleară și radiații al Ministerului de Urgență din Belarus.

Problema nu reprezintă o amenințare nici pentru Belarus, nici pentru țara vecină Lituania, a declarat Sobolev Associated Press. Oficialii lituanieni s-au opus mult timp construcției, invocând probleme de securitate nucleară.

„Turbina este oprită. Într-adevăr, nu există producție de energie electrică la centrala nucleară, dar acest lucru nu afectează siguranța nucleară și nivelul de radiații ”, a declarat Sobolev.

În timpul ceremoniei de deschidere a uzinei din weekend, Lukașenko a declarat că proiectul „va servi drept un impuls pentru atragerea celor mai avansate tehnologii în țară și direcții inovatoare în știință și educație”.