Primăria București vrea să dea 3 terenuri ca să le fie deblocate conturile

Primăria Capitalei vrea să-i dea în plată lui Costică Constanda, pentru a scăpa de o parte din datoria de peste 120 milioane de euro, trei terenuri, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Este vorba despre Satul Francez de pe Șoseaua Nordului, care are circa 6 ha, un teren de 2,5 ha de pe strada Abatorului, în Tineretului și un teren de circa 1 ha din zona Panduri, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că Primăria Capitalei analizează posibilitatea să-i dea lui Costică Constanda câteva terenuri pe care le deține orașul, pentru a acoperi o parte din datoria de peste120 milioane de euro pe care instituția o are către acesta. Pentru această datorie, de două săptămâni, Costică Constanda a blocat conturile Primăriei Capitalei și nu se mai poate face nicio plată pentru investiții până la rezolvarea situației.

Terenurile ar acoperi doar o parte din datorie, restul urmând să fie eșalonată. Pentru a da terenurile însă este nevoie de un vot de două treimi în Consiliul General, adică și de votul consilierilor PSD, aflați în opoziție.

„Ideal ar fi ca noi să avem banii ăștia în cont și să-i dăm și să scăpăm unii de alții. Nu-i avem, acești 125 de milioane de euro. Există decât două variante. Una de eșalonare a întregii sume. Și una de eșalonare după ce parte din datorie este stinsă de dări în plată.

Au fost două sau trei discuţii săptămâna trecută cu familia Constanda. Una dintre posibilităţi este darea în plată a unor terenuri, terenuri pe care Municipiul Bucureşti le are în proprietate privată.

Facem evaluarea cu evaluatorii cu care suntem în contract pentru aceste terenuri, urmând ca, după ce evaluarea este făcută, adică mâine sau poimâine, să avem o discuţie”, a precizat Nicuşor Dan.

Și Gabriela Firea a încercat la finalul mandatului să îi dea în plată lui Costică Constanda o parte din Satul Francez, dar fiind nevoie de două treimi, proiectul nu a fost aprobat. Consilierii PNL și USR, aflați atunci în opoziție, nu au fost de acord.

Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate de pe 4 mai de omul de afaceri Costică Constanda pentru o datorie de circa 120 milioane de euro. Până la rezolvarea situației, Primăria Capitalei nu mai poate face plăți pentru investiții, ci doar pentru cheltuieli de funcționare.

Primarul general, Nicușor Dan, a declarat la vremea respectivă că este blocată doar suma principală, nu și penalitățile la zi. 

”Este blocată suma principală – care înseamnă 75 de milioane de euro – și dobânda penalizatoare până în anul 2020, când a început acel proces despre care v-am spus că s-a terminat în aprilie 2020, deci vorbim undeva de ordinul a 120 de milioane de euro”, a explicat edilul.

Pentru calculul penalităților a mai fost un litigiu care s-a finalizat în acest an, a explicat primarul Nicușor Dan. 

  • ”A existat mai întâi o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată de Curtea de Apel în anul 2019 și recursul respins la Înalta Curte în anul 2020. 
  • Prin această hotărâre judecătorească, PMB a fost obligată să plătească 75 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, sau penalități de întârziere începând cu anul 2010, și au mai fost 2 litigii pentru că instanța respectivă a pus cuvântul „dobânzi penalizatoare” fără să precizeze cuantumul acestora și au mai fost 2 litigii care s-au terminat în aprilie 2022. 
  • În cele 2 litigii, instanțele au decis cum se calculează dobânzile penalizatoare”, a declarat primarul general la vremea respectivă. 

În 2009, Consiliul General s-a obligat să îi aprobe lui Costică Constanda un PUZ care să-i permită să construiască blocuri de 5 etaje în Satul Francez, iar omul de afaceri a cedat Parcul Bordei. Cum Consiliul General nu a aprobat PUZ-ul, Constanda s-a adresat instanței și a câștigat despăgubiri de 115 milioane de euro, la cursul de la vremea respectivă, plus penalități.