Primul cod portocaliu de caniculă

Meteorologii au transmis, marți, primele coduri de caniculă din această vară. În următoarele zile temperaturile vor ajunge până la 39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi în creștere.

Pentru marți, meteorologii au emis coduri galbene de caniculă, disconfort termic și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Astfel, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi în creștere. În vestul și sud-vestul teritoriului și izolat în rest indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 34 și 37 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 19…20 de grade.

Până marți seară, în zonele de munte, în Oltenia, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe alocuri și în restul țării, precizează ANM.

De marți ora 22.00 până miercuri la ora 10.00, în județele Constanța și Tulcea instabilitatea atmosferică se va menține accentuată. Vor fi ploi torențiale și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 25….35 l/mp și izolat 50 l/mp.

Totodată, de marți ora 12.00 până miercuri 22.00, județele Tulcea, Galați, Brăila și Vaslui vor fi sub cod portocaliu de averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.

Harta cod canicula

Pentru zilele de miercuri, joi și vineri, meteorologii au transmis un cod galben de caniculă și disconfort termic, care va afecta toată țara.

În intervalul menționat valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile.

Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).

Îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, la deal și la munte, mai ales după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Situația va fi critică, miercuri, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, pentru care ANM a emis un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Aici se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22…25 de grade.