Primul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS a ajuns în România

Principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS care va intra în dotarea Armatei României au sosit sâmbătă, 20 februarie, în Portul Constanța, transmite Ministerul Apărării. Echipamentul militar cumpărat din SUA este o componentă esențială a sistemului de artilerie terestră al României. Rachetele din sistemul HIMARS pot lovi ținte până la 300 de km.

România a plătit 1,5 miliarde de dolari pentru achiziția acestor sisteme și devine primul stat NATO în afara SUA care utilizează un astfel de sistem.

Echipamentele va fi transportat la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem. În cadrul batalionului se va desfășura, în perioada următoare, testarea de acceptanță și recepție a tehnicii militare.

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018, care prevede achiziţionarea a trei sisteme, fiecare sistem având câte 18 instalaţii de lansare. Achiziția cuprinde și muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.