Procesul lui Liviu Dragnea, o nouă amânare. Când va fi următorul termen

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care judecă dosarul angajărilor fictive din Teleorman, în care Liviu Dragnea este inculpat, a decis astăzi o nouă amânare. Va fi un nou termen pe 20 mai.

Actualizare 15:17. Termenul de azi din procesul lui Liviu Dragnea se încheie cu o amânare. Următorul termen va avea loc pe 20 mai.

Liviu Dragnea a ieșit de la ICCJ. A fost întâmpinat atât de susținătorii săi, care scandau „PSD”, cât și de protestatari care l-au huiduit.

Șeful PSD nu a vrut să dea declarații jurnaliștilor.

Actualizare 15:00. Completul de 5 judecători s-a retras pentru deliberare, dacă acceptă solicitările avocaților. Mai exact, dacă se pronunță azi sau la un alt termen.

Avocații lui Dragnea au cerut o amânare: „Nu urmărim tergiversarea ca să se pensioneze un judecător”

Actualizare 14:50. Avocatul Toni Neacșu a cerut o amânare până după decizia Curții Constitiționale privind completurile de 3 judecători. DNA acuză tergiversraea procseului.

Judecător: Asta ar fi o cerere ca în cadrul acestui proces să analizăm cele două contracte de muncă ale celor două că angajatorul a cunoscut că persoanele cele două urmau să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

Toni Neacșu: E normal să se aștepte soluționarea acelui conflict de la CCR. Amânare până după pronunțarea CCR consideram că este o soluție foarte bună. Dacă instanța rămâne în pronunțare azi și CCR nu se pronunța nu ar mai fi nimic de făcut dacă CCR decide ceva în neregulă. Vă rog să amanați cauza ca să fie legea respectată.

Procuror DNA: Nu avem de ce să așteptăm decizia CCR, nu are incidență în cauză.Din punctul meu de vedere Parlamentul este în conflict cu el însuși.

Procuror DNA: Referitor la sesizările mele: Doar Dragnea și Olguța au invocat nulitatea sentinței având în vedere nelegala compunere a completului de fond. Celelalte cereri de amânare pe acest aspect sunt nefondate. Considerăm că inculpații își pot pregăti apărarea și în jumătate de oră pe excepții. Considerăm că se încearcă tergiversarea dosarului, este cunoscut că un membru al completului urmează să se pensioneze.

Avocat Dragnea: Aș vrea ca doamna procuror să își ceară scuze, noi nu urmărim tergiversarea ca să se pensioneze un judecător.


DNA a solicitat în luna martie schimbarea încadrării juridice

Actualizare 14:40. Olguța Șefu a completat declarația dată înainte de audierea lui Liviu Dragnea. În plus, completul de 5 judecători i-a întrebat pe avocații lui Liviu Dragnea dacă au avut timp să pregătească apărarea, asta după ce DNA a solicitat în luna martie schimbarea încadrării juridice.

Olguța Șefu: Doresc să completez declarația și vă rog frumos să-mi repetați întrebarea.

Judecător: Cum explicați diferenta dintre declaratia din urmărit penal și ce ați declarat azi cu privire la fișa postului pentru Botorogeanu întocmită de dvs?

Olguța Șefu: Nu-mi amintesc.

ICCJ: În 18 martie DNA a depus cerere de schimbare a încadrării juridice pentru cei trei inculpați față de care a declarat apel.

Avocat Dragnea: În funcție de răspunsul dvs, noi fie vom cere împlinirea termenului de prescripție, fie vom cere probe, că asta înseamnă că dintr-o infracțiune simplă ajungem la o infracțiune complexă, cu mai multe acte materiale.

ICCJ: Nu am terminat ce aveam de spus. Voiam să ne asigurăm că ați primit toți această cerere din partea DNA pentru cei 3 inculpați și dacă ați avut timp să vă pregătiți apărarea.


Actualizare 14:35. Audierea lui Liviu Dragnea s-a încheiat.

Răspunsurile lui Dragnea la întrebările DNA

Actualizare 14:14. Au început întrebările puse de procurorul DNA.

DNA: Le-a perceput pe Botorogeanu și Stoica drept voluntari?

Instanță: Se respinge întrebarea, a spus că nu știe.

DNA: Știe inculpatul că Botorogeanu a fost angajată o perioadă la Tel Drum?

Instanță: Respinge întrebarea.

DNA: O cunoștea in perioada 2007-2012 pe inculpata Marica Valentina?

Dragnea: Nu pot să afirm exact că o cunoșteam atunci. Acum o cunosc. Dar nu cred că am cunoscut-o în afara procesului. Acum suntem co-inculpați. Am citit în motivarea de la fond că aș fi avut o discuție cu Marica, amenințând-o că îi desființez postul din organigrama dacă nu își retrage o acțiune în instanță împotriva CJ. Nu am avut nicio astfel de discuție.

DNA: Știe inculpatul din cine era format colegiul director al DGASPC?

Dragnea: Nu știu, scrie în lege, sigur era secretarul județului care îl conducea și sigur era și directorul general DGASPC.

DNA: Dacă tot știe legea, își amintește că din colegiu făceau parte trei consilieri județeni desemnați de șeful CJ?

Dragnea: Nu îmi amintesc, trebuie sa verific documentele, eu nu am încredere în nimic din ce spune DNA, că făceau parte 3 consilieri județeni numiți de…

DNA: Dacă tot nu se întâmplă nimic la PSD, de ce era nevoie de cele douî la sediul PSD?

Dragnea: Nu am de gând să răspund direct la DNA eu, e o întrebare tipic DNA și nu răspund, nu, nu răspund la întrebările DNA. Încă o dată, nu am încredere în DNA și nu răspund la întrebările DNA.

Dragnea: Indiferent ce decizie veți lua, voi considera că acesta este un dosar politic

Avocatul lui Dragnea: La direcție se făceau numiri politice?

Instanță: Ce înseamnă numiri politice?

Dragnea: Cred că doamna avocat se referă la motivarea de la fond, în care scrie că este evident că la DGASPC se făceau numiri politice.

Avocatul lui Dragnea: Mă refer desigur la funcții de conducere.

Dragnea: Nu puteau fi politice, pentru că la toate instituțiile din subordinea CJ se organizau concursuri la ANFP, la București, de o comisie din care făceau parte funcționari, nu politicieni. Abia după ce o persoana câștiga un concurs, venea la CJ și era validată numirea.

Avocat Dragnea: Soții Botorogeanu erau oamenii de casă ai familiei Dragnea?

Dragnea: Acești oameni nu au fost niciodată la mine în casă sau în curte. Sunt absolut convins că fosta mea soție nu îi cunoaște dacă îi vede. Este o afirmație mincinoasă.

Dragnea: După ce am citit motivarea, după ce am mai citit niște declarații… mi se impută că am instigat-o pe Alesu în 2008, dar am văzut că altcineva spune că i-a spus din 2007 despre ele.

Instanță: Astea sunt apărări, la final!

Dragnea: Eu sunt inginer. E un sentiment profund de nedreptate. Nu am înțeles ce legătură are fascismul cu acest proces.

Instanță: Astea sunt tot apărări. Vă mai întrebăm noi. Ați discutat cu Alesu în sediul CJ despre cele două inculpate?

Dragnea: Nu.

Dragnea: Indiferent ce decizie veți lua, vă asigur că nu am purtat acea discuție, nu am știut că cele două nu au venit la serviciu, reafirm că sunt nevinovat și am considerat, consider și voi considera că acesta este un dosar politic.


Declarațiile lui Liviu Dragnea în fața instanței

Actualizare 13:45. A început audierea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD își menține declarațiile date în primă instanță.

Instanță: Ați mai dat declarații, vă amintesc faptul că aveți dreptul să nu dați o declarație, dar dacă dați orice spuneți poate fi folosit și împotriva dvs. Sunteți de acord să dați declarație în continuare?

Dragnea: Da! Mențin toate declarațiile de până acum din dosar, inclusiv pe cele de la confruntarea din fond.

Instanță: Ați săvârșit vreuna din faptele acuzate?

Dragnea: Așa cum am spus și la fond, sunt total nevinovat, nu am avut cunoștință de faptul că doamna Botorogeanu și doamna Stoica nu au mers la serviciu, nimeni nu mi-a spus că aceste două salariate nu se prezintă la locul de muncă. Nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni pentru a le menține pe cele două în funcții.

Instanță: Ați coordonat sau controlat vreodată activitatea DGASPC?

Dragnea: Am citit și în motivare, dar nu sunt de acord că eu as fi omis s-au diminuat inplicsrea nea. Răspunsul este nu. DGASPC nu era în subordinea mea directă, ci a CJ TL, potrivit legii. Atribuțiile de coordonare efectivă le avea colegiul director, așa cum am mai declarat, și secretarul județului, care era președintele colegiului, avea rol de coordonare și control. Aceste aspecte arătate și la prima instanță erau prevăzute de lege, de aceea nu aveam de ce sa fac o dispoziție de delegare. Relaționarea dintre consiliile județene si DGASPC-uri se baza pe legislația specifică acestor instituții. Niciun președinte de CJ nu mergea în control să verifice fise de pontaj sau prezențe, erau atribuțiile colegiului de conducere.

ICCJ: Aveați sau nu obligația de a sancționa în această situație?

Dragnea: Desigur că nu, sub nicio formă, era atribuția și obligația conducerii executive.

ICCJ: conducerea instituției era subordonată președintelui CJ?

Dragnea: Direcția era în subordinea CJ, adică directorul era în subordinea consiliului județean.

ICCJ: Ați discutat vreodată cu Stoica sau cu Botorogeanu să se angajeze la Direcție, dar de fapt să lucreze la PSD?

Liviu Dragnea: Nu am avut niciun fel de discuție pe aceasta temă, adică eu sa le spun să se angajeze la DGASPC, dar în fapt să lucreze la PSD Teleorman. Nici nu am cerut cuiva să le angajeze.

ICCJ: Referitor la sustinerile lui Floarea Alesu. Ați discutat vreodată cu ea despre Stoica și Botorogeanu?

Liviu Dragnea: Nu am avut niciun fel de discuție cu Floarea Alesu despre cele două angajate și nici despre situația altor angajați de la instituția respectivă.

ICCJ: Punctual, e adevărat că în anul 2008 Floarea Alesu a venit la dvs sa vă spună despre cele două?

Dragnea: Punctual, răspunsul e nu.

ICCJ: În anul 2009?

Dragnea: Categoric, nu!

ICCJ: Despre modificarea organigramei și înființarea Biroului Secretariat ați discutat cu Alesu.

Dragnea: Nu!

ICCJ: Le cunoașteți pe Stoica și Botorogeanu de dinainte de proces?

Liviu Dragnea: Da.

ICCJ: De la organizația de partid a PSD?

Liviu Dragnea: În anii respectivi, 2005-2006-2008, nu era la noi la sediile județene de partid o activitate cu sute de acțiuni. Erau cam două întâlniri pe lună în biroul permanent județean. Aici veneau cei aleși, 28-30 de oameni, mai veneau și unii primari sa mai discute, câțiva membri și voluntari. Era o încăpere cam cât sala asta. Sigur că le vedeam pe aceste doamne, vedeam și alți voluntari. De regulă, erau după program, sâmbătă sau duminică, pentru că toți cei aleși în BPJ aveam serviciu. Eu nu întrebăm pe nimeni la întâlniri fiecare voluntar ce face și cât face sau sta la partid, era exclusiv treaba secretarului de partid. Eu nu eram un șomer, munceam de dimineața până seara ori la CJ, ori în județ, ori la București. Secretarul general era cel care venea mai des la partid, poate zilnic, însă noi nu am avut secretar acolo, nu era necesar.

Instanță: În afară de aceste întâlniri, mai mergeați la partid?

Dragnea: Nu, că nu aveam de ce.

Instanță: Le-ați văzut pe Stoica și Botorogeanu la întâlniri?

Dragnea: La unele erau, la altele nu. La organizație nu există angajați, nu există secretară.

Instanță: Ce alte activități mai avea partidul la sediul organizației?

Dragnea: Dacă aș fi vrut să discut cu secretarul executiv, venea la sediul CJ. La partid nu se întâmpla prea mult, era imediat după intrarea în opoziție, nu e prea elegant ce o să vă spun, dar cam bătea vântul prin sediile PSD atunci. Îi aduceam foarte greu pe oameni să facem ședința de biroul permanent județean, că oamenii erau foarte speriați de Băsescu.

Instanță: Nici în campania electorală nu era activitate suplimentară la partid?

Dragnea: Ba da, dar eu mergeam în județ, campaniile nu se câștigă din birou. La toate partidele, în campanie vin la partid zeci de voluntari, membri de partid tineri care vor să se implice.

Instanță: Stoica și Botorogeanu ce treabă aveau? Erau membri de partid?

Dragnea: Nu știu. Eu am tot citit declarațiile din acest dosar, cât am putut, nu am înțeles ce făceau exact acolo. Eu când mergeam acolo nu îi întrebam pe toți ce fac, de când sunt. Și acum la ședințele BPN sunt membrii și încă 10-15 persoane. Fiecare vine cu un consilier, cu un tânăr membru de partid. Nu știu deci de ce Stoica și Botorogeanu veneau la întâlnirile Biroului permanent județean.

Instanță: Dar de ce veneau aceste persoane? Erau curioși sau veneau să sprijine partidul? Încerc să înțeleg.

Dragnea: Nu veneau de curiozitate. Veneau primarii…

Instanță: Nu, Stoica și Botorogeanu? Erau membri de partid?

Dragnea: Eu sper că da, nu știu de ce participau, eu eram sigur că toți erau membri de partid.

Instanță: Revenind la coordonarea DGASPC, dvs participați la ședințele colegiului director.

Dragnea: Nu!