×

Procurorii cer arestarea preventivă a 21 de persoane într-un dosar privind acțiuni împotriva ordinii constituționale

Procurorii cer arestarea preventivă a 21 de persoane într-un dosar privind acțiuni împotriva ordinii constituționale

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a solicitat joi arestarea preventivă pentru 21 de inculpați, acuzați de tentativă la infracțiunea de acțiuni contra ordinii constituționale, într-un dosar care vizează persoane apropiate lui Călin Georgescu. Dintre aceștia, 18 sunt reținuți, iar pentru ceilalți trei propunerea a fost formulată în lipsă.

Cazul a dus la 47 de percheziții desfășurate în județele Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj, anchetatorii descoperind un arsenal impresionant de arme și explozibili, precum și sume mari de bani și lingouri de aur.

Acuzațiile aduse inculpaților

Procurorii au anunțat oficial punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva celor 21 de persoane, sub acuzațiile de:

• Tentativă la acțiuni contra ordinii constituționale

• Nerespectarea regimului armelor și munițiilor

• Operațiuni ilegale cu articole pirotehnice

• Instigare publică

Pentru cei 18 inculpați reținuți, anchetatorii au formulat o propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, care va fi analizată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Descoperiri șocante: arme, explozibili și milioane de dolari

În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit un arsenal militar impresionant, precum și importante sume de bani și metale prețioase. Potrivit Parchetului, au fost ridicate:

• Peste 25 kg de aur (lingouri)

• Peste 3,3 milioane de dolari

• 700.000 de lei, 43.000 de euro, 13.000 dirhami și 21.000 dinari sârbești

• 51 de grenade ofensive și defensive

• 44 de proiectile pentru lansatoare

• 21 de pistoale letale (calibru 9×19 mm)

• 7 puști mitralieră letale (calibru 7,62 mm și 7,65 mm)

• Peste 40 de încărcătoare de arme letale

• Materiale explozive și fitil detonant

• Două lansatoare de grenade

Cine sunt persoanele vizate?

Investigația vizează un grup de persoane apropiate de Călin Georgescu, fost oficial ONU și personaj controversat în politica românească.

Printre cei cercetați se numără și Horațiu Potra, fost mercenar, devenit politician la Mediaș, care a fost reținut după ce în casa sa a fost descoperit un seif ascuns sub podea, plin cu dolari și aur.

Potra a recunoscut că deținea ilegal arme, dar a refuzat să facă alte declarații despre proveniența acestora:

“Decât să mori în legalitate, mai bine trăiești în ilegalitate,” a declarat Potra.

Un alt nume important în dosar este Eugen Sechila, fost mercenar în Legiunea Străină, care a fost ridicat cu mandat direct de pe Aeroportul Henri Coandă, înainte de a se îmbarca într-un zbor intern spre Oradea.

Un grup extremist suspectat de acțiuni subversive

Anchetatorii susțin că rețeaua vizată ar fi încercat să inițieze o organizație cu caracter fascist, rasist și xenofob, promovând în spațiul public ideologii extremiste și cultul unor persoane vinovate de crime împotriva umanității.

În plus, procurorii investighează și acțiuni de sprijinire a unei organizații antisemite, instigare publică și comunicarea de informații false. Printre acuzațiile suplimentare se numără falsul în declarații privind sursele de finanțare a campaniilor electorale și acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Scopul anchetei, potrivit autorităților, este de a documenta și destructura activitățile infracționale ale persoanelor implicate, precum și de a identifica rețelele de finanțare și bunurile utilizate pentru susținerea grupului extremist.

Călin Georgescu: „Îmi amintește de anii ’50”

Călin Georgescu, care a fost ridicat miercuri din trafic și dus la audieri, a reacționat critic la ancheta care îl vizează.

“Această investigație îmi amintește de mentalitatea și sistemul comunist din anii ’50,” a declarat Georgescu, susținând că este victima unei persecuții politice.

Rămâne de văzut cum se va desfășura procesul, însă amploarea perchezițiilor și gravitatea acuzațiilor arată că autoritățile tratează acest caz ca pe o amenințare serioasă la adresa securității naționale.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura