Proiectul Autostrăzii „Unirii” este greșit

Proiectul autostrăzii de 211 kilometri care ar trebui să lege Moldova de Transilvania s-a blocat din nou. Compania spaniolă Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial a predat incomplet Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ revizia 3, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Marţi, 07.12.2021, Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial S.A. a înaintat Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ revizia 3, aşa cum a fost stabilit în cadrul şedinţelor săptămânale de progres. Documentaţia a fost predată pentru întreg obiectivul de investiţie.

La o primă analiză, s-a constatat că lipsesc documentaţiile necesare pentru obţinerea Acordului de mediu (RIM, SEA, SEICA, PMM etc.), documentaţiile privind ocuparea terenurilor (Raportul de Evaluare al imobilelor afectate, identificarea proprietarilor şi a imobilelor deţinute de aceştia, precum şi lista proprietarilor şi imobilele afectate, semnate şi ştampilate de Primării), iar volumul Autorizaţii, Avize şi Acorduri este incomplet”, precizează CNAIR într-un comunicat transmis Agerpres.

În perioada următoare, documentaţia va fi analizată de către Departamentele de specialitate din cadrul CNAIR în vederea verificării modului în care au fost implementate observaţiile emise anterior şi, de asemenea, dacă nivelul de calitate a documentaţiei transmise corespunde cu cel solicitat prin Caietul de sarcini, precizează sursa citată.

De doi ani și jumătate se află în revizuire Studiul de Fezabilitate pe cei peste 200 de km de autostradă A8 de la Târgu Mureș la Târgu Neamț. La final de 2020 a fost aprobat traseul final al autostrăzii „Unirii” care ar urma să traverseze Carpații Orientali și să unească Moldova de Transilvania.

Contractul semnat în mai 2019 pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii „Unirii” A8 Târgu Mureș (Ungheni) – Târgu Neamț (Moțca) are o valoare de 17,6 milioane de lei (fără TVA). În 2021 întreg studiul ar fi trebuit finalizat.