Protest al Unioniștilor în București

Susținători ai unirii Republicii Moldova cu România au protestat azi în capitală și au adus în piața  Universităţii cărți de istorie, ca reacție la declarațiile recente ale ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit.
Acesta a declarat recent într-un interviu acordat cu ocazia Zilei Independenţei  că " Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure".
În timpul protestului a fost citită o scrisoare deschisă adresată secretarului de stat John Kerry în care acesta este rugat să aducă la cunoştinţa Preşedintelui SUA şi poporului american că populaţia majoritară din Republica Moldova este românească (73%) şi are aceeaşi origine, aceeaşi istorie, aceeaşi cultură şi aceeaşi limbă cu populaţia românească din România.
"Este regretabil că un diplomat de rang înalt al SUA, acreditat într-unul din cele două state romaneşti, nu cunoaşte istoria acestora, pentru că altfel ar fi trebuit să ştie că nu din cauza exerciţiului propriei voinţe, ci din cauza intervenţiilor repetate ale Marilor Puteri în ultimele două secole, românii trăiesc în două state" se mai arată în scrisoare.
Protestatarii mai cer secretarului de stat să clarifice dacă SUA susţin afirmaţiile ambasadorului său la Chişinău.
Participanţii la acţiunea de protest au declarat că vor rămâne în Piaţa Universităţii până când John Kerry va răspunde la scrisoarea deschisă.