Proteste în Cuba. Peste 100 de protestatari, activiști și jurnaliști au fost arestați

Cel puțin 100 de protestatari, activiști și jurnaliști independenți au fost reținuți la nivel național de duminică, potrivit Cubalex, un grup de activiști pentru drepturile omului. Mii de cubanezi s-au alăturat protestelor stradale de la Havana la Santiago duminică în cele mai mari demonstrații anti-guvernamentale de pe insula condusă de comuniști. 

Străzile Havanei au fost, însă, mai liniștite luni, deși a existat o prezență mare a poliției iar clădirea Capitoliului din Havana, unde s-au adunat mai mult de o mie de protestatari cu o zi înainte, a fost închisă. Întreruperile pe internetul mobil – singurul mod în care mulți cubanezi au acces la internet – au fost frecvente.

Cuba a dat vina pe SUA pentru protestele istorice care au avut loc în weekend, în timp ce administrația Biden a declarat că sprijină dreptul poporului cubanez la proteste. Președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, acuză Washingtonul că vrea să provoace „tulburări sociale”.

Revolte și manifestații în mai multe orașe din Cuba, unde populația, exasperată de lipsurile în care trăiește, a ieșit în stradă și a îndrăznit să strige „Jos dictatura!” și „Libertate”. Manifestaţiile împotriva puterii comuniste au avut o amploare considerată istorică de mulți observatori.

„Devine imposibil să trăiești aici”, a spus Maykel, în vârstă de 21 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie de teama represaliilor. „Nu știu dacă acest lucru se poate întâmpla din nou, deoarece în acest moment, Havana este militarizată. Cu toate acestea, cubanezii își pierd frica”, a mai spus acesta, potrivit Reuters.

Alții locuitori ai Havanei cu care a vorbit Reuters au spus că speră să nu mai existe proteste, invocând temeri de violență și spunând că preferă să existe mai mult dialog.

Protestele au izbucnit în ​​cea mai profundă criză economică a Cubei, cât și odată cu creșterea infecțiilor cu COVID-19 care a împins unele spitale până la marginea colapsului într-o țară care se mândrește cu sistemul său de sănătate.

Președintele cubanez a ieșit la televiziune și a spus că protestele sunt o provocare din partea unor mercenari angajați de SUA să destabilizeze țara. „Ordinul de luptă a fost dat: pe străzi, revoluționarilor!”, le-a cerut el concetățenilor. Mii de susținători ai săi erau deja în stradă.

„Suntem profund îngrijorați de apelurile la „luptă” din Cuba”, a reacționat pe Twitter responsabilul diplomatic al SUA pentru America Latină, Julie Chung.

La rândul său, Rusia a avertizat luni în privința oricărei „ingerinţe străine” în criza care zdruncină în prezent Cuba, ţară aliată a Moscovei.