Proteste în desfășurare în fața Guvernului României

Getting your Trinity Audio player ready...

București, 16 Noiembrie 2023 – Confederația Sindicală Națională MERIDIAN organizează în acest moment un miting de protest în Piața Victoriei, chiar în fața Sediului Guvernului României. Evenimentul, care a început la ora 10.00 și se va încheia la 13.00, adună aproximativ 5.000 de participanți din întreaga țară, reprezentând o gamă largă de profesii, inclusiv silvicultori, ceferiști, polițiști locali și naționali, militari în rezervă, funcționari publici, mineri, agricultori, personal medical și nemedical, personal aeroportuar și nedidactic.

Protestul este o reacție directă la Proiectul Legii privind sistemul public de pensii și a Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Sindicaliștii exprimă nemulțumiri serioase față de propunerile de abrogare a drepturilor stabilite în statutele profesionale ale diferitelor categorii de personal, afectând astfel condițiile de pensionare.

Printre revendicările principale ale protestatarilor se numără:
– Eliminarea articolelor din Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii care propun abrogarea drepturilor lucrătorilor din domeniile silvic și feroviar.
– Recunoașterea activităților încadrate în condiții speciale prin Statutul Personalului Silvic și Feroviar.
– Urgența adoptării măsurilor pentru aplicarea Statutului personalului silvic.
– Urgentarea aprobării bugetelor pentru CFR Călători și CFR Infrastructură.
– Implementarea unei salarizări corecte conform grilei de salarizare stabilite prin lege.
– Acordarea dreptului la încadrarea activității în condiții speciale de muncă pentru toți polițiștii locali.
– Eliminarea măsurilor fiscal-bugetare care duc la diminuarea veniturilor salariaților.
– Respectarea și aplicarea integrală a actelor normative în vigoare adoptate de Parlamentul României.

Protestatarii subliniază că nerespectarea și neaplicarea legilor, prețurile mari, inflația, lipsa de predictibilitate legislativă și deciziile contradictorii recente subminează încrederea românilor în statul de drept și speranța de progres social și justiție socială.

Mitingul a fost autorizat pe 7 noiembrie 2023, urmând publicarea textului proiectului de lege a pensiilor în procedura de transparență publică pe 1 noiembrie 2023. Reprezentanții Confederației au încercat să convingă reprezentanții Guvernului României despre impactul negativ al măsurilor adoptate asupra lucrătorilor din domenii considerate strategice.