Proteste În Europa împotriva restricțiilor anti-COVID

Mii de protestatari s-au adunat în toată Europa în acest weekend, în timp ce națiunile făceau eforturi pentru a impune măsuri mai dure pentru a opri un nou val de infecții cu COVID-19 provocate de varianta foarte transmisibilă Omicron.

Duminică, a fost un protest la Bruxelles, unde manifestanții, unii cu pancarte pe care scria „zonă liberă”, „Am avut doza corectă” și „ajunge”, au venit să protesteze împotriva sfatului ferm al guvernului de a se vaccina.

Mulțimea adunată includea lucrători belgieni din domeniul sănătății, care vor avea o fereastră de trei luni pentru a se vaccina împotriva coronavirusului de la 1 ianuarie sau riscă să-și piardă locul de muncă.

O prezență puternică a poliției a fost desfășurată pe străzi în așteptarea protestului, având în vedere modul în care demonstrațiile anterioare s-au transformat în violență, arestare și răni.

Ceea ce a început ca proteste pașnice s-a transformat din nou în violență, cu scene de nori de fum și demonstranți arestați repetându-se scenele de luna trecută.

Sâmbătă, protestatarii au mărșăluit pe străzile din Paris și din alte orașe din Franța pentru a protesta împotriva noilor restricții guvernamentale.

O mulțime mai mare decât de obicei a avut oameni care scandau împotriva permisului de vaccin pe care guvernul îl plănuia, unii purtând pancarte cu lozinci de libertate sau comparând măsurile cu o „dictatură”.

Guvernul francez a propus să se solicite dovada vaccinării pentru cei care intră în restaurante, cafenele și alte unități publice.

De asemenea, vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani începe miercuri – o altă plângere exprimată de protestatari în timpul marșului.

Aproape 3.000 de persoane sunt la terapie intensivă cu COVID-19 în Franța.

La Londra, o altă demonstrație sâmbătă a dus la ciocniri între poliție și protestatari.

Criticii celor mai recente restricții asupra coronavirusului impuse de premierul britanic Boris Johnson au inundat Oxford Street, o zonă comercială populară din Londra, blocând traficul în timp ce mărșăluiau cu pancarte cu sloganuri precum „Pașapoartele de vaccinare ne ucid libertățile” și „Nu vă conformați”.

Alte pancarte aveau fețele lui Johnson sau ale secretarului de sănătate al Regatului Unit, Sajid Javid, și scriau: „Dă-le cizma”.

Poliția s-a confruntat cu demonstranții atât în ​​Piața Parlamentului, cât și mai târziu în afara Downing Street, reședința oficială a premierului.

Confruntările au venit în momentul în care Omicron a fost confirmat ca variantă dominantă în Londra, ceea ce a determinat primarul orașului să declare un „incident major”.

Sadiq Khan a subliniat îngrijorarea cu privire la cazurile în creștere și potențialul lor de a copleși sistemul de sănătate prin declararea unui incident major, o mișcare care permite consiliilor locale din capitala Marii Britanii să coordoneze mai strâns activitatea cu serviciile de urgență.