Protestele din Kazahstan sunt înăbușite de trupele guvernamentale și cele rusești

Forțele rusești au ajuns în Kaszahstan la cererea regimului autoritar din Almaty, pe fondul revoltelor antiguvernamentale care s-au soldat deja cu zeci de morți și sute de răniți în rândul protestatarilor și al polițiștilor.

Corespondenții Reuters au observat militari înarmați în principală piață din Almaty, unde s-a tras masiv în protestatari, în cursul nopții.

„Agențiile de aplicare a legii lucrează din greu. Ordinea constituțională a fost restabilită în mare măsură în toate regiunile”, a spus șeful statului într-un comunicat, adăugând că operațiunile de restabilire a ordinii și a legii vor continua „până când militanții vor fi distruși complet.

În capitala economică a Kazahstanului, Almaty, joi după-amiază, s-au auzit focuri de armă și explozii, după ce forțele de poliție au fost văzute trăgând cu cartușe reale în timp ce înconjurau un grup de aproximativ 200 de persoane, a informat serviciul de știri rus Sputnik.

Armata a fost de asemenea dislocată joi după-amiază, inclusiv parașutiști ruși trimiși de Moscova după ce președintele Kassym-Iomart Tokayev a cerut organizației militare interguvernamentale regionale CSTO să intervină.

Personalul militar a recăpătat controlul asupra aeroportului principal, capturat mai devreme de protestatari. Joi seara s-au declanșat noi lupte în piaţa principală din Almaty, ocupată alternativ de trupe şi sute de protestatari.

Autoritățile din Kazahstan au confirmat numărul provizoriu al morților.

„Aseară, forțele extremiste au încercat să ia cu asalt clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Almaty, precum și departamentele locale și secțiile de poliție”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Saltanat Azirbek, la postul de știri de stat Khabar-24.

„Zezi de atacatori au fost eliminați și identitățile lor sunt stabilite”, a adăugat el.

Azirbek a spus că o operațiune „antiteroristă” este în desfășurare într-unul dintre districtele din Almaty, unde revoltele au fost cele mai violente.

Peste 1.000 de persoane au fost, de asemenea, rănite în timpul protestelor, au declarat autoritățile orașului pentru Khabar-24, 400 fiind spitalizate și 62 la terapie intensivă. Doisprezece ofițeri de aplicare a legii au fost, de asemenea, uciși, iar alți 353 au fost răniți. Aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate.