PSD și PNL bat palma pe comasarea alegerilor și o strategie pentru viitoarea guvernare

Getting your Trinity Audio player ready...

Liderii Partidului Social Democrat (PSD) și ai Partidului Național Liberal (PNL) au ajuns la un consens preliminar asupra unui calendar  al alegerilor pentru 2024, urmărind să eficientizeze procesul electoral și să consolideze alianța lor. Conform surselor, coaliția intenționează să comaseze alegerile pentru Parlamentul European cu alegerile locale pe 9 iunie, urmate de combinarea alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale în noiembrie.

În culise, PSD și PNL continuă discuțiile privind o alianță politică și un protocol de colaborare, inspirându-se din modelul alianței politice USL. Deși s-a convenit că partidele nu vor participa pe liste comune la alegerile locale sau parlamentare, se negociază intens distribuția candidaturilor, cu fiecare partid menținând în mare majoritate funcțiile deținute deja și împărțind restul funcțiilor publice ocupate acum de USR sau PMP în funcție de negocieri punctuale.

Un punct cheie al discuțiilor este selecția candidatului la prezidențiale, care ar urma să fie stabilit după alegerile din 9 iunie, printr-un protocol ce ar stipula ca funcția de prim-ministru să fie ocupată de partidul care nu va deține candidatura pentru Președinție.

Negocierile între cele două partide evidențiază, de asemenea, puncte de tensiune, în special intenția PNL de a nu ceda candidatura la prezidențiale și poziția liderului PSD, Marcel Ciolacu, care se confruntă cu presiunea de a obține funcția mult râvnită de președinte al țării. În plus, discuțiile se concentrează intens pe distribuția influenței și a candidaturilor la nivel local, cu PNL dispus să ofere PSD candidatura la primăria Capitalei.

O decizie finală este așteptată în urma ședinței de coaliție programată pentru joi, 8 februarie.