Putin a ajuns un fanatic

Vladimir Putin pretindea la începutul invaziei brutale a Rusiei din Ucraina că e motivat de dorința de a scăpa țara de „naziștii” care preluaseră controlul asupra ei. Acum, în condițiile lungului șir de atrocități comise de forțele ruse, e cât se poate de limpede că unica persoană care întruchipează toate trăsăturile cele mai josnice ale unui fanatic nazist este însuși Putin, scrie The Telegraph, citat de Rador.

Instinctele tiranice ale conducătorului rus au fost foarte bine etalate la ridicola ceremonie organizată de el la sfârșitul săptămânii în Piața Roșie pentru a celebra anexarea celor patru teritorii ucrainene despre care el pretinde că ar fi fost capturate de forțele sale în ultimele patru luni.

Apelând la retorica unui demagog, Putin abia s-a putut ține în frâu atunci când s-a lansat într-o tiradă denunțând nelegiuirile Vestului și proclamând simultan izbânzile eroice ale armatei ruse. 

Poate că din vremea în care Adolf Hitler își răcnea perorațiile la mitingurile de la Nuremberg nu ne-a mai fost dat să asistăm la asemenea răbufniri bolnave din partea unuia dintre liderii mondiali.

Mai mult decât atât, disprețul crud al lui Putin pentru poporul ucrainean pe care încearcă să-l „elibereze” este împărtășit și de armata rusă, care a comis crime abominabile la scară industrială în tentativa ei disperată de a cuceri pământ ucrainean.

Rusia e acuzată de nenumărate crime de război, de la masacrul civililor în orașul nordic Bucea, la începutul conflictului, până la mai recentele lovituri de rachetă asupra unui convoi de refugiați încercând să ajungă în locuri mai sigure, soldate cu moartea a 20 de oameni – inclusiv mai mulți copii.

La peste șapte decenii de la înfrângerea Germaniei naziste, este aproape dincolo de orice înțelegere cum de se mai pot petrece asemenea orori pe pământ european.

În plus, comiterea de către Rusia a acestor crime de război dezgustătoare face să fie cu atât mai imperativ ca puterile occidentale să facă tot ce pot pentru ca Putin și acoliții lui să sufere aceeași soartă cu regimul nazist pe care se căznesc într-atât să-l imite.