Putin acuză Occidentul pentru criza de la granița Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat marți Occidentul că a creat în mod deliberat un scenariu menit să-l atragă în război și că ignoră preocupările de securitate ale Rusiei cu privire la Ucraina.

În primele sale comentarii publice directe asupra crizei de aproape șase săptămâni, Putin nu a arătat niciun semn că se dă înapoi de la cerințele de securitate pe care Occidentul le-a numit o posibilă scuză pentru a lansa o invazie, ceea ce Moscova neagă.

„Este deja clar acum… că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”, a spus Putin la o conferință de presă cu prim-ministrul Ungariei în vizită, unul dintre lideri NATO care încearcă să intervină pe măsură ce criza s-a intensificat.

Putin a descris un posibil scenariu viitor în care Ucraina ar fi admisă în NATO și apoi ar încerca să recucerească peninsula Crimeea, teritoriu pe care Rusia l-a ocupat în 2014.

„Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO și începe aceste operațiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu”, a spus el.

Rusia a adunat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, iar țările occidentale spun că se tem că Putin ar putea plănui o invazie. Rusia neagă acest lucru, dar a spus că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cerințele sale de securitate. Țările occidentale spun că orice invazie ar aduce sancțiuni Moscovei.

Kremlinul vrea ca Occidentul să respecte un acord din 1999 conform căruia nicio țară nu își poate consolida propria securitate în detrimentul altora, pe care îl consideră în centrul crizei, a spus ministrul de externe Serghei Lavrov.