Putin ar putea fi arestat în Africa de Sud

Având în vedere că Vladimir Putin dorește să participe luna viitoare la un summit economic la Johannesburg, în calitate de semnatar al tratatului de instituire a Curții Penale Internaționale, Africa de Sud este obligată să îl aresteze pe Putin. Mandatul de arestare are la bază un act de acuzare pe care instanța l-a emis împotriva liderului rus în martie pentru crime de război care implică răpirea de copii din Ucraina.

Moscova a respins mandatul. 

Este probabil ca autoritățile sud-africane să încalce tratatul și să nu-l aresteze pe Putin, însă unele partide de opoziție, grupuri de apărare a drepturilor și activiști din domeniul juridic au afirmat că acesta ar trebui arestat și au amenințat că o vor face ei înșiși, ridicând probleme de securitate pentru summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) de la Johannesburg.

După ce a decis deja să nu condamne Rusia pentru invazia sa în Ucraina, Africa de Sud se confruntă cu perspectiva de a tensiona și mai mult relațiile cu Occidentul dacă îi permite lui Putin să participe liber la summitul blocului de economii emergente BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

De la emiterea mandatului de arestare împotriva sa, Putin nu a călătorit încă într-o țară semnatară a tratatului de la tribunal.

„Este o mare dilemă pentru noi. Bineînțeles, nu-l putem aresta”, a declarat vicepreședintele Paul Mashatile. 

„Este aproape ca și cum ți-ai invita prietenul la tine acasă și apoi l-ai aresta. De aceea, pentru noi, faptul că el nu vine este cea mai bună soluție. Rușii nu sunt însă mulțumiți. Ei vor ca el să vină”, a declarat el.