Putin nu vede o problemă în extinderea NATO cu Suedia și Finlanda

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.

„Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare”, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Dar liderul de la Kremlin a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de  „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. „Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns din partea Rusiei”, a indicat Putin.

„Care va fi acest răspuns – vom vedea (mai întâi) ce ameninţări sunt create pentru noi”, a explicat el mai departe. „Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. Trebuie să reacţionăm corespunzător”, a mai spus Putin, care consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod „agresiv”pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.

Președintele rus a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept „planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală”, notează Agerpres.

Pe de altă parte, Putin a acuzat din nou Statele Unite că au folosit laboratoare în Ucraina pentru a crea „compuşi pentru arme biologice”.

Vorbind la acelaşi summit, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut că NATO „îşi arată muşchii prin atragerea Finlandei şi Suediei”.  „Fără apropierea ţărilor noastre s-ar putea ca mâine să nu mai existăm”, s-a adresat el celorlalţi lideri prezenţi la summitul OTSC, organizaţie ce reuneşte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. 

Însă, comentează AFP, numai Belarusul a susţinut la această reuniune ofensiva rusă contra Ucrainei, ceilalţi participanţi păstrând în mare parte tăcerea.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat, duminică, că țara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO. Sâmbătă, președintele Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, lucru care a atras un răspuns nemulțumit din partea Moscovei.

Totodată, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că va merge luni în parlament pentru a asigura sprijinul pentru o cerere, pe care aliații NATO se așteaptă să fie făcută împreună cu Finlanda.