Putin supervizează exercițiile nucleare, SUA declară că forțele ruse „sunt gata să lovească” Ucraina

Forțele nucleare strategice ale Rusiei au desfășurat exerciții supravegheate de președintele Vladimir Putin sâmbătă, iar Washingtonul a acuzat trupele ruse adunate în apropierea graniței cu Ucraina că avansează și că sunt „pregătite să lovească”.

Odată cu creșterea temerilor occidentale de război, Casa Albă a spus că echipa de securitate națională a președintelui american Joe Biden i-a spus că încă mai cred că Rusia poate lansa un atac în Ucraina „oricand” și că intenționează să-și convoace principalii consilieri duminică pentru a discuta despre criză.

Miniștrii de externe din grupul G7 au declarat că nu au văzut nicio dovadă că Rusia își reduce activitatea militară în zonă și au rămas „grav îngrijorați” de situație.

După ce Kievul și Moscova au făcut schimb de acuzații cu privire la noi bombardamente în apropierea graniței, Franța și Germania i-au îndemnat pe toți sau pe unii dintre cetățenii lor din Ucraina să plece. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele ruse încep să „se desfășoare și să se apropie” de graniță.

„Sperăm că (Putin) se va retrage din pragul conflictului”, a declarat Austin într-o conferință de presă în Lituania, spunând că o invazie a Ucrainei nu este inevitabilă.

Rusia a ordonat consolidarea armatei în timp ce a cerut NATO să împiedice Ucraina să se alăture vreodată alianței, dar spune că avertismentele occidentale precum că intenționează să invadeze Ucraina sunt isterice și periculoase. Moscova spune că se retrage, dar Washingtonul și aliații spun că acumularea crește.

Washingtonul și NATO susțin că principalele cereri ale Moscovei sunt de ne acceptat, iar în Ucraina temerile cresc cu privire la planurile lui Putin.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a spus că arhitectura globală de securitate a fost „aproape spartă”. El a cerut membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, Germania și Turcia să se întâlnească pentru a elabora noi garanții de securitate pentru țara sa.

„Regulile asupra cărora lumea a convenit cu zeci de ani în urmă nu mai funcționează”, a spus Zelenskiy. „Nu țin pasul cu noile amenințări… Acesta este un sirop pentru tuse atunci când aveți nevoie de un vaccin împotriva coronavirusului.” – a declarat Zelenskiy.