Qasim al-Raymi, liderul al-Qaida din Peninsula Arabică, a fost ucis într-o nouă operațiune a SUA în străinătate

Preşedintele Donald Trump a anunţat joi că Statele Unite l-au ucis pe liderul Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP), Qasim al-Raymi (al-Rimi), în cursul unei operaţiuni de combatere a terorismului desfășurate în Yemen, relatează agențiile Reuters și France-Presse.

„Sub conducerea lui Raymi, AQAP a comis violenţe de neconceput împotriva civililor din Yemen şi a încercat să organizeze şi să comită numeroase atacuri împotriva Statelor Unite şi a forţelor noastre”, a declarat Donald Trump, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Moartea lui slăbeşte în continuare AQAP şi reţeaua al-Qaida la nivel global şi ne apropie de eliminarea ameninţărilor pe care aceste grupări le reprezintă pentru securitatea noastră naţională”, a transmis Donald Trump.

„La instrucţiunile preşedintelui Donald Trump, Statele Unite au efectuat o operaţiune antiteroristă în Yemen şi au reuşit să-l elimine pe Qasim al-Raymi, un fondator şi liderul grupului Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP)”, arată comunicatul Casei Albe.

Potrivit executivului american, Qasim al-Raymi era unul dintre adjuncții liderului al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, cel care i-a succedat la conducerea organizației lui Osama ben Laden, temutul lider terorist ucis într-o operațiune americană în Pakistan pe timpul președintelui Barack Obama.

Născut în 1979, în Yemen, Qasim al-Raymi se alăturase al-Qaida în anii ’90, acţionând în Afganistan în numele lui Osama bin Laden.

Gruparea Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) a revendicat atacul comis la începutul lunii decembrie la o bază militară americană din Pensacola, Florida, în care au fost ucişi trei marinari, potrivit unui comunicat difuzat duminica trecută de centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE. „Într-un discurs audio al liderului său, Qasim al-Raymi, AQPA a revendicat atacul comis în decembrie 2019 la baza aeronavală din Pensacola”, a informat SITE. 

În ce context vine anunțul

Casa Albă nu a precizat când a fost ucis Qasim al-Raymi, dar anunțul vine după ce în primele zile din ianuarie Statele Unite l-au eliminat, la Bagdad, într-un atac cu dronă, pe influentul general iranian Qasem Soleimani, ceea ce a determinat o ripostă din partea Teheranului, care a atacat cu rachete baze din Irak cu militari americani. Tensiunea acelor zile a făcut însă și victime colaterale: un avion civil cu 176 de persoane la bord a fost doborât din greșeală de Gardienii Revoluției.

Totodată, anunțul privind eliminarea liderului terorist Qasim al-Rimi intervine în ziua în care președintele american a avut o lungă declarație de presă în care s-a dezlănțuit asupra adversarilor săi politici.

În ajun, fusese achitat în Senatul american în procesul în care era acuzat de abuz de putere și obstrucționare a Congresului, o procedură ce putea duce la o eventuală destituire a sa în plin an electoral. Statele Unite vor avea alegeri prezidențiale în noiembrie 2020, iar Donald Trump candidează pentru un nou mandat.