Radio Clasic anulează hotărârea Consiliului Național al Audiovizualului pentru acordarea de licențe pentru radiodifuziune

Radio Clasic anulează hotărârea Consiliului Național al Audiovizualului din 27.06.2017 pentru acordarea de licențe pentru radiodifuziune.

Conform minutei din ședința Curții de Apel București din data de 24.03.2021, Curtea anulează Hotărârea CNA  din 27.06.2017 în ceea ce priveşte rezultatul concursului pentru acordarea frecvenţelor pentru difuzarea unor servicii de programe de radiodifuziune, la care a participat Radio Clasic şi a actelor subsecvente acesteia.
 
În fapt, Radio Clasic a solicitat instanței să constate că CNA a ignorat în cadrul procedurii de concurs dispozitiile art 8 din Decizia 277/06.06.2013 cu raportare la dispozitiile art 10
lit din Legea 504/2002 Emitentul actului – paratul CNA – arata in cadrul art 8 – ca decizia de acordare licentei depinde de anumite critetii, iar decizia de acordare depinde de „strategia
editoriala a participantului la concurs in raport cu strategia CNA de acoperire a teritoriului national cu servicii de programe audiovizuale, prevazuta de art 68 din legea audiovizualului” (Legea 504/2002). Prin urmare, paratul la momentul emiterii actului normativ stabileste criterii clare de departajare a participantilor la concurs si mai ales de acordare a licentelor.
Insa, in realitate aceasta strategie CNA de acoperire a teritoriului nationa, nu există. 
 
Referindu-se la aspectul de legalitate, avocatul Radio Clasic dl. Dorel Ene a declarat: „Hotărârea Curții de Apel București repune în ordine procedura de acordare a licențelor audiovizuale de către CNA. De 30 de ani, CNA a ignorat obligația legală de a elabora o strategie națională de acoperire cu programe audiovizuale și a acordat licențe pentru radiodifuziune în mod discreționar, fără criterii clare și transparente.”
 
 
“Este pentru prima dată când un participant la concursurile de acordare a licențelor audiovizuale organizate de CNA a atacat în instanță procedura de concurs. Am făcut acest lucru nu pentru a câștiga Radio Clasic o licență, ci pentru a obliga o instituție a statului să respecte legea. Ne dorim o media în slujba cetățeanului Pentru noi cei care am inițiat proiectul Radio Clasic a fost uluitor să vedem cum membrii CNA clamează public interesul pentru apărarea culturii și limbii naționale, iar la vot au o cu totul altă opinie. Am încredere că justiția își va face treaba până la capăt” – a declarat directorul Radio Clasic, dl. Andrei Enescu. 
 
Redăm mai jos minuta Curții de Apel București:
 
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei de interes ca neîntemeiată. Admite cererea. Anulează, în parte, Hotărârea CNA din 27.06.2017 în ceea ce priveşte rezultatul concursului pentru acordarea frecvenţelor pentru difuzarea unor servicii de programe de radiodifuziune, la care a participat reclamanta şi a actelor subsecvente acesteia. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la sediul CAB. Pronunţată azi, 24.03.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.