Radio Europa Liberă din nou în România

Radio Europa Libera

Radio Europa Liberă și-a reluat începând de astăzi emisiunile adresate României. Contribuția postului de Radio Europa Liberă la schimbarea regimului totalitar din România este indiscutabilă.

Comitetul Național pentru o Europă Liberă a fost înființat de guvernul Statelor Unite la 15 martie 1949, la New York, iar Radio Free Europe a fost ramura responsabilă cu radiodifuziunea. Sediul principal a fost stabilit la Munchen, iar prima transmisiune a avut loc în 4 iulie 1950 către Cehoslovacia. Organizația a fost ajutată financiar de Congresul Statelor Unite, iar până în 1972 fondurile au fost alocate în cadrul Agenției Centrale de Informații a SUA. Ulterior instituția a fost mutată în statul Delaware sub forma unei instituții non-profit sub tutela USIA, iar bugetul a fost preluat direct de către Congresul Statelor Unite.
Angajații postului de Radio Europa Liberă s-au aflat în perioada regimului comunist sub o atentă supraveghere și au fost permanent indimidați. La începutul anului 1981 Securitatea română avea intenția să-l asasineze pe Emil Georgescu, cunoscut redactor realizator al emisiunilor Actualitatea românească. A fost victima unui atentat pus la cale de doi francezi, care i-au aplicat multe lovituri de cuțit. Însă Georgescu a supraviețuit. A murit la scurt timp după ce s-a îmbolnăvit de cancer. La Paris, Monica Lovinescu, care conducea redacția RFE locală, a fost bătută crunt de doi indivizi palestinieni (după cum a relatat presa vremii). Istoricul Vlad Georgescu, directorul secției române a postului Europa Liberă, între 1983 și 1988, s-a îmbolnăvit și a murit de un cancer galopant, existând indicii puternice că ar fi fost iradiat sau intoxicat cu o substanță radioactivă. Cornel Chiriac realizatorul emisiunii „Metronom” a fost și el asasinat la 5 martie 1975 la Munchen.

După căderea regimurilor comuniste din Europa de Est, Radio Europa Liberă s-a mutat la Praga, însă în urmă cu 10 ani emisiunie în limba română încetau ca urmare a evoluțiilor democratice din România. Lupta cu statul de drept a determinat Administrația americană să decidă reluarea emisiunilor pentru în limba română și să redeschidă redacția de la București.

Radio Europa Liberă în limba română poate fi asculată aici: https://romania.europalibera.org/