Rămășițele pământești ale Reginei mamă Elena au ajuns vineri dimineață în România

Regina-Mamă Elena va fi repatriată, vineri, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I, potrivit programului făcut public de Casa Regală. Regina Elena a murit la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care țara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

UPDATE 13.33 Mesajul transmis de premierul Viorica Dăncilă: ”Un pios omagiu și eternă recunoștință Reginei-Mamă Elena a României pentru dragostea puternică purtată poporului român. Binecuvântată să-i fie întoarcerea pe pământ românesc, după lungul, durerosul și nemeritatul exil. Regina-Mamă Elena va rămâne în conștiința românilor ca un om de stat curajos, iubitor de neam și de țară, un exemplu de dăruire de la care avem cu toții de învățat. Dumnezeu să o odihnească în pace!”

Și președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în care spune că repatrierea Reginei-Mamă Elena este un ”act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară și de patriotism civic”

UPDATE 12.57 Sicriul Reginei Elena a plecat către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta,

UPDATE 12.14 Cortegiul funerar a ajuns la Palatul Elisabeta, unde sicriul Reginei-Mamă Elena este depus în Sala Regilor timp de 45 de minute. Cortegiul a fost aşteptat în faţa Palatului Elisabeta de câteva zeci de simpatizanţi ai Casei Regale, care au venit cu steaguri tricolore și au adus jerbe din flori albe.
 
După o scurtă slujbă religioasă în Sala Regilor, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeş.

UPDATE 11.56 Cortegiul este pe drum spre Palatul Elisabeta. Între 12:00-12:45, sicriul va fi depus în Sala Regilor, unde Familia Regală se va reculege la catafalc.

UPDATE 11.10 Aeronava care aduce sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns pe Aeroportul Otopeni, unde are loc, la această oră, un ceremonial militar și religios.