Raport UE: Germania a devenit ținta preferată a campaniilor de dezinformare rusești

Germania se află în centrul eforturilor de dezinformare ruseşti mult mai mult decât orice altă ţară din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al UE, informează dpa.

„Niciun alt stat membru al UE nu este atacat mai violent decât Germania”, indică un raport publicat marţi de serviciul diplomatic al UE la Bruxelles.

Acesta menţionează „campanii sistematice” atât la nivel politic, cât şi prin intermediul mass-media apropiate de Kremlin.

În acelaşi timp, politicienii germani sunt acuzaţi că evită dialogul cu Rusia.

De la sfârşitul anului 2015, peste 700 de cazuri referitoare la Germania au fost colectate în baza de date „UE vs. Disinfo” a Uniunii.

Franţa a fost vizată de peste 300 de ori, Italia de aproximativ 170 de ori şi Spania de peste 40 de ori.

Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) analizează rapoartele şi declaraţiile media, disponibile public pe site-ul „UE vs. Disinfo”.

„Kremlinul creează o imagine intelectuală a Germaniei în care există câteva voci sensibile într-un refren de „rusofobie” iraţională, se arată în raport.

Mai multe campanii ale presei ruse sunt citate drept dovezi.

Una dintre acestea este povestea unei familii ruseşti din Berlin ai cărei trei copii au fost luaţi în custodie de către autorităţi deoarece starea lor de bine era pusă în pericol. Mass-media ruse rulează această poveste de la începutul lunii trecute.

Aceeaşi sursă informează că mass-media şi politicienii ruşi au folosit povestea pentru a acuza autorităţile germane de suprimarea sistematică a ruşilor din Germania.

Un site web rusesc a descris incidentul ca „un răspuns la (opozantul rus al Kremlinului Alexei) Navalnîi”.