Realizare istorică: prima implantare a unei inimi artificiale la un copil în România

Dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a anunțat miercuri seara că, alături de o echipă a IUBCvT și cu asistența doctorului Svetozar Putnik din Belgrad, a efectuat cu succes implantarea primei inimi artificiale la o tânără de 17 ani. Aceasta este a patra astfel de intervenție realizată de echipa din Târgu Mureș în acest an, dar este prima dată când procedura se face la un copil în România.

Într-o postare pe Facebook, dr. Suciu a descris emoțiile și reflecțiile sale legate de operație: “Am mers azi dimineață la Institut, gândindu-mă la sufletul unei copile de 17 ani, care aștepta un transplant. Soluția inimii artificiale era singura opțiune pentru ea.” Doctorul a exprimat recunoștința față de colegii săi și față de profesorul Putnik, care a asistat la operație, subliniind progresul făcut de medicina din Târgu Mureș.

Dr. Suciu a mai adăugat că, la plecare, s-a oprit să admire locul unde se va ridica viitorul Institut al Inimii din Târgu Mureș. Reflectând asupra progreselor din medicină, el a mărturisit speranța că astfel de proceduri vor deveni rutine în viitorul apropiat.