Recesiune în Europa, în SUA nu

c0895283 d256 476d 89a8 d740e6212b61

Este posibil ca Marea Britanie şi economiile zonei euro să intre în recesiune anul viitor, a spus Morgan Stanley, în timp ce Statele Unite ar putea scăpa la limită, datorită unei pieţe a muncii rezistente, transmite Reuters.

În acelaşi timp, redeschiderea preconizată a Chinei, după aproape trei ani de restricţii cauzate de Covid-19, va conduce la o redresare a economiei proprii şi a altor pieţe asiatice emergente, au declarat analiştii băncii de investiţi,i într-o serie de rapoarte.

Riscurile sunt de scădere”, se arată în rapoarte, proiectând că economia globală va creşte cu 2,2% anul viitor, mai puţin decât cea mai recentă estimare de 2,7% a Fondului Monetar Internaţional.

Anul viitor, Morgan Stanley anticipează o divizare puternică, între economiile dezvoltate, ”în sau aproape de recesiune”, în timp ce economiile emergente ”îşi vor reveni modest”, dar a spus că o redresare globală globală va rămâne probabil evazivă.

Economia Chinei ar urma să crească cu 5% în 2023, depăşind creşterea medie de 3,7% aşteptată pentru pieţele emergente, în timp ce creşterea medie a Grupului celor 10 ţări dezvoltate a fost estimată la doar 0,3%.

Băncile centrale din întreaga lume au mărit ratele dobânzilor în acest an pentru a reduce inflaţia, iar în Statele Unite, Morgan Stanley a prognozat că Rezerva Federală va menţine dobânzile mari în 2023, deoarece inflaţia va rămâne puternică, după ce va atinge un vârf în trimestrul patru al acestui an.