Rechizitoriul DNA: Ion Rădoi trimis în judecată pentru fraude la metrou

Liderul sindicatului de la Metrou, Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA pentru fraude la metrou cu firma sindicatului, a fost cel care a pus la cale greva din urmă cu un an care a paralizat pentru o zi traficul în Capitală. În război cu ministrul Transporturilor de atunci, Cătălin Drulă, care începuse să desființeze tarabele și chioșcurile închiriate ilegal de către firma sindicatului, Rădoi a făcut demersuri și în jurul liderilor PNL de la acea vreme, dar și la unii primari de sector pentru a opri demolările. Pe grupurile interne ale sindicatului susținătorii lui Rădoi discutau chiar să pună un preț pe capetele lui Drulă și a șefului Metrorex de atunci, să angajeze „racheți ucraineni” – transmite Hotnews.

Greva de la metrou care a paralizat Capitala, demolarea chișcurilor de la metrou închiriate ilegal de sindicat și războiul dintre Drulă și liderul de la metrou:

  • Pe 26 martie 2021, după ce fostul ministru Drulă a denunțat contractele Metrorex cu sindicatul de la metrou care deținea spațiile comerciale din stații și a demarat campania de demolare a chioșcurilor, sindicatul USLM condus de Ion Rădoi a generat o grevă ilegală ce a paralizat timp de o zi Capitala.
  • Metrorex cuantifica atunci pierderile din acea zi de gravă la circa 2,8 milioane de lei. Ulterior, în iulie 2021, Ion Rădoi a fost săltat de DNA și plasat sub control judiciar.
  • În aprilie 2022 Ion Rădoi a fost trimis în judecată de DNA, procurării acuzând că firma sindicatului condus de el ar fi încasat ilegal peste 10 milioane de lei pentru spațiile de la metrou

Susținătorii lui Rădoi cereau „preț pe capetele” lui Drulă și Paraschiv (Metrorex): „Cât dreaq costă niște racheti d-aia ucraineni? Un milion de euro și luăm ceva de calitate”

În câteva extrase din rechizitoriul procurorilor DNA trimis la instanță și consultate de HotNews.ro este detaliată implicarea lui Ion Rădoi în organizarea grevei generale de la metrou din martie 2021.

Nu doar implicarea lui Rădoi este surprinsă de procurori, ci și implicarea apropiaților săi sau membri ai sindicatului care au pledat inclusiv la punerea „unui preț pe capetele” ministrului Drulă și a directorului Metrorex de atunci Ștefan Paraschiv. 

Pe un grup de Whatsapp al sindicatului de la metrou, unul dintre membri a propus să fie pus „preț pe capetele lui Drulă și Paraschiv, prin angajarea unor racheți ucrainieni, „ceva de calitate”, care să fie plătiți în urma donațiilor celor 5000 angajați – fiecare câte 1000 lei”, urmând a fi strânsă suma de 1 milion euro”, se arată în rechizitoriu. 

  • ”hai pe ei”…”cât dreaq costă niște racheti d-aia ucraineni?” …”hai naiba să punem preț pe capetele lor”…”5000 de angajați dacă donează fiecare 1000 lei…facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate”…”punem preț pe 2 capete…drulă și directorul… si-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace”…”păi altfel nu se mai poate.ajungem la disperare.”…”da-i în morții lor…”

Rădoi, creierul din spatele grevei de la metrou, a încercat să-și ascundă implicarea

Potrivit procurorilor, „folosindu-se de influența și autoritatea sa de lider de sindicat , Rădoi Ion a inițiat și organizat declanșarea protestului ilegal de la metrou, în sensul că acesta a stabilit liniile directive pentru oprirea activității, lăsând sarcini de coordonare celorlalte persoane cu linie de conducere pe linie sindicală, martori în cauză, Popescu Iulian, lider tineret, Herda Florin, Dan Vasile, Ene Marian (”Lile”) și care, potrivit indicațiilor lui Rădoi Ion, puteau aduna oameni de pe linilie de serviciu unde lucrau. Pentru a nu fi descoperită implicarea lui în inițierea, pregătirea și organizarea protestului ilegal de întrerupere a activității, Rădoi Ion și-a luat măsuri pentru a nu fi asociat cu pregătirea și organizarea acțiunii de înterupere ilegală a circulației trenurilor”.

În această idee, de a fi disociat de acțiunile de protest de la metrou, Rădoi a susținut că și-a luat concediu de odihnă, „fără a fi precizată perioada exactă, până când ar fi fost în concediu de odihnă” și a „dat dispoziție ca ceilalți lideri de sindicat de la USLM, printre care martorul Artimon Marian, să nu fie prezenți la sediul USLM în data de 24 și 25 martie 2021, pentru a nu crea suspiciuni privind implicarea sindicatului în organizarea protestului”. 

Procurorii mai susțin că Rădoi „a dat dispoziție să nu se comunice mesaje de grevă, pentru a nu fi descoperiți, mobilizarea urmând a se face de ”liderii” din linia a 2 a si a 3 de sindicat. Aceștia, în mesajele de mobilizare transmise pe whatsapp, au comunicat codat folosind cuvinte ”la cafea”, ”la mutat dulapuri”, pentru a se aduna în subteran la sediul sindicatului.

Potrivit percheziției informatice de la sediul USLM (Sindicatul de la Metrou), au fost identificate „documente care au arătat intenția și planul liderului de sindicat Rădoi Ion de a închide circulația la metrou exista încă din 24 martie 2021.”

„Rădoi Ion l-a contactat pe fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc, acesta din urmă susținându-l în demersurile sale, sfătuindu-l să dea în judecată primăria pentru abuz și Metrorex pentru despăgubiri, întrucât ministrul Drulă Cătălin se va apăra spunând că Metrorex a făcut-o”, mai arată procurtorii în extrasele din rechizitoriu consultate de HotNews.ro.

Rădoi, presiuni la conducerea PNL pentru a-l înlătura pe Drulă de la Transporturi

În lupta sa cu Cătălin Drulă, „baronul” de la metrou a încercat să facă presiuni la conducerea PNL, partid aflat atunci la guvernare împreună cu USR, să-l dea jos pe ministrul Transporturilor de atunci, dar și să împiedice dezafectarea stațiilor de metrou de gheretele și chioșcurile pe care le închiria firma sindicatului. 

„Prin intervențiile sale la nivelul factorilor politici decizionali Rădoi Ion a urmărit să determine luarea unei decizii politice privindu-l pe Ministrul Drulă Cătălin, în sensul înlăturării acestuia din funcția de ministru sau de a-l determina să renunțe la acțiunile de desființare a spațiilor comerciale de la Metrou”, arată procurorii.

Potrivit procurorilor, Ion Rădoi a avut întâlniri și demersuri cu „șefa P.N.L. București Violeta Alexandru” și pentru ca „Ludovic Orban să-l oprească pe Ministrul Drulă Cătălin din demersurile privind desființarea spațiilor comerciale de la Metrou.” 

Tot cu Ludovic Orban, pe atunci președintele PNL, Ion Rădoi a purtat discuții telefonice. 

„Relevantă în acest sens este și convorbirea telefonică purtată la data de 02.06.2021, ora 20:02:17, de către RĂDOI ION, cu LUDOVIC ORBAN:

LUDOVIC ORBAN: El Maximo!

RĂDOI ION: Ei, o juma’ de Maximo, față de Marele Președinte la pătrat!

LUDOVIC ORBAN: Ce faci?

RĂDOI ION: Ce să fac? Iată că…hm, cu ale mele, cum se văd așa, de la distanță. Și mai mă uit și

la ale tale, că pentru mine LUDOVIC ORBAN va rămâne prieten toată viața!

LUDOVIC ORBAN: Păi, normal!

RĂDOI ION: Și…cred, cred că trebuie să dăm puțin ochi-n ochi… că nu, mai…nu știu, să mai

contăm puțin, că nu-mi place ce vor oamenii ăștia.

LUDOVIC ORBAN: Îhî.

RĂDOI ION: Și care m-am întâlnit cu el la ușă când Președintele la pătrat a împlinit 58 de ani,

eu eram…A venit, m-a bătut pe umăr la ușă acolo, că eu eram în hol.

LUDOVIC ORBAN: Da…?

RĂDOI ION: Că acolo o…așa, o nuanță, o atenție am trimis-o la partid, că puteam așa…

LUDOVIC ORBAN: Mersi!…[neinteligibil]…

RĂDOI ION: Ei…în fine! Nu-i nicio problemă! Nicio problemă!

LUDOVIC ORBAN: Îhî! Nu fi supărat!

RĂDOI ION: Și…

LUDOVIC ORBAN:…[neinteligibil]…

RĂDOI ION:…că vrea el o întâlnire tete-a-tete. Zic: ”Acum, după atâta vreme vrei tete-a-tete?! ”,

zic: ”Hm…după ce spune președintele!”

LUDOVIC ORBAN: Îhî.

RĂDOI ION: Și așa s-a încheiat. Și acum, chiar dacă vorbim la telefon, dar trebuia să transmit

mesajul ăsta. Și îl întreb pe președinte la pătrat când…când ne putem întâlni?

LUDOVIC ORBAN: Săptămâna viitoare, marți sau miercuri…[neinteligibil]…

RĂDOI ION: Pentru câteva, pentru câteva minute, nu trebuie…Că nu ne trebuie…

LUDOVIC ORBAN: Da, mă, săptămâna viitoare, marți sau miercuri!

RĂDOI ION: Bun! Hai!

LUDOVIC ORBAN: Îhî. Dă-mi un semnal dimineață…

RĂDOI ION: Să fie când, în jur de prânz, așa? Da? De dimineață?

LUDOVIC ORBAN: Da, dimineață dă-mi! Eu sunt, de la 08:00 plec de-acasă.

RĂDOI ION: Am înțeles.

LUDOVIC ORBAN: Dă-mi un telefon când sunt în mașină și stabilim, da?

RĂDOI ION: Am înțeles, Presidente! Așa rămâne!

LUDOVIC ORBAN: Te îmbrățișez, CORNEL!

RĂDOI ION: Toate cele bune, o seară bună! Numai bine!

LUDOVIC ORBAN: Toate bune! Pa! Pa!

(…)”

Rădoi, direct sau prin interpușii săi, a insistat la Violeta Alexandru, pe atunci lidera PNL București, ca demersurile Ministerului Transporturilor să fie oprite. 

„Cu ocazia acestei întâlniri, potrivit declarațiilor martorilor Adina Nicolae și Gușatu Victor au explicat situația comercianților ale căror spații erau desființate. De asemenea, martorul Gușatu Victor a mai declarat că i-a solicitat Violetei Alexandru să intervină la consilierii PNL de la nivelul primăriilor de sector, pentru a stopa acțiunile de desființare a spațiilor. Ulterior acestei întâlniri, Violeta Alexandru, președinta PNL București, a postat pe pagina sa de FCBK un mesaj de susținere a comercianților de la Metrou , susținând necesitatea găsirii unor soluții legale”, se arată în rechizitoriu. 

„Folosindu-se de poziția de lider al sindicatului, de influența și autoritatea conferită de funcție, de delegăturile dezvoltate de-a lungul anilor din poziția de lider de sindicat și parlamentar, inculpatul Rădoi Ion a acționat și la nivel politic, pentru protejarea propriilor interese, încercând să obțină o situație favorabilă lui și care ar fi putut duce la o decizie politică în sensul înlăturării lui Drulă Cătălin din funcția de Ministru. Astfel, pentru a-și atinge scopul, inculpatul Rădoi Ion, deși a avut întâlniri cu Orban Ludovic și discuții telefonice cu acesta, nu a avut succes în demersurile sale. De asemenea, la data de 14.05.2021 liderul USLM Rădoi Ion l-a contactat telefonic pe Ludovic Orban, insistând pe lângă acesta pentru a avea o întâlnire directă. Ulterior, Rădoi Ion s-a și întâlnit cu Ludovic Orban, însă, potrivit declarației persoanei vătămate Cătălin Drulă, nici Ludovic Orban și nici Violeta Alexandru nu au intervenit la el pentru a-i cere stoparea acțiunilor dedesființatre a spațiilor comerciale de la metrou”, potrivit procurorilor.