Recital european la Ateneul Român. Vienna Meets Romania

Recital european la Ateneul Român. Vienna Meets Romania

Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, şi pianista Cătălina Butcaru revin la Bucureşti, pe scena Ateneului Român, cu un recital cu sonate de Mozart, Schumann şi Grieg, ce va avea loc pe 12 iunie 2019, de la ora 19.00.

Este o nouă secvenţă a unui program mai amplu, desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania, care facilitează contactul direct al muzicienilor români sau al studenţilor şi elevilor din instituţiile de profil, cu membri ai Filarmonicii din Viena, prin masterclass-uri, sesiuni de lucru comune, concerte şi recitaluri. Evenimentul are sub patronajul Excelenţei Sale Ambasador al Austriei, Isabel Rauscher. Programul recitalului este unul care va prilejui melomanilor şi reîntâlnirea cu lucrări mai puţin abordate:

‘’În primul rând, ne gândim la piese din repertoriul pentru vioară şi pian pe care am dori să le redescoperim împreună. Fiecare dintre noi are cel puţin o preferinţă, urmărim apoi un filon dramaturgic şi un echilibru al lucrărilor şi în mod democratic se conturează un program’’, spune Volkhard Steude.

Sonata pentru vioară şi pian, nr 27, în Sol major, KV 379 de Mozart care este una din cele mai frumoase şi originale sonate pentru aceste instrumente. Sonata pentru vioară şi pian, nr 2, în Sol major, op.13 de Grieg, mai rar audiată, este considerată „cea mai norvegiană” dintre cele trei sonate ale compozitorului. Apoi va fi o lucrare amplă, de dimensiuni aproape simfonice, de mare virtuozitate, profunzime emoţională: Sonata pentru vioară şi pian, nr.2, in Re minor, op 121, de Schumann, iar programul se va încheia cu suita ‘’Mult zgomot pentru nimic’’, op 11, de Korngold. Volkhard Steude, care din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius, care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Stradivarius din 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena. Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa şi Japonia, dar şi impresionanta discografie, conturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum şi publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanţa şi stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obţinut diploma de solist. In 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra şi doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conţine lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internaţională şi prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronica sa: „…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… ”. Susţine concerte, printre altele, în seria de concerte „Musica Juventutis” găzduită de Konzerthaus din Viena, pe scena Radiodifuziunii din Viena, sala Muth din Viena, sala Filarmonicii din Luxemburg, la Ateneul Român, la Sala Radio din Bucureşti, sala Ehrbar din Viena, sala Esterházy in Eisenstadt, Centrul Liszt din Raiding (Austria), sala „Martinu” (Praga), etc.