Regele Charles a susținut un discurs în fața Senatului francez

Getting your Trinity Audio player ready...

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a susținut un discurs în fața Senatului francez în cadrul vizitei sale de stat în Franța, în care a pledat pentru apărarea mediului și cooperarea dintre cele două țări în lupta împotriva schimbărilor climatice. Suveranul britanic a subliniat importanța acțiunii comune pentru a proteja planeta de provocările existențiale legate de încălzirea globală, modificările climatice și distrugerea naturii.

În discursul său, regele Charles al III-lea a evidențiat angajamentul său de a consolida relația dintre Regatul Unit și Franța. El a propus crearea unei „Antante a Durabilității” britanico-franceze pentru a răspunde mai eficient provocărilor legate de climă și biodiversitate. Acest demers a fost inspirat din Antanta Cordială, semnată în 1904 între cele două țări pentru a rezolva divergențele de atunci.

Regele a subliniat importanța cooperării dintre cele două țări în fața provocărilor globale și a menționat că întreprinderile pot juca un rol esențial în această privință, deși nu a oferit detalii specifice.

De asemenea, el și-a exprimat bucuria de a vedea cele două țări la Cupa Mondială la Rugby din Franța și a încurajat fair play-ul.

În discursul său, regele Charles al III-lea a vorbit atât în franceză, cât și în engleză, și a mulțumit Franței pentru omagiile acordate după decesul mamei sale, regina Elizabeth a II-a. El a subliniat că Franța a avut un loc important în viața sa și s-a declarat impresionat de primirea caldă de care s-a bucurat de fiecare dată.

Întâlnirea dintre regele Charles al III-lea și membrii Senatului francez a fost salutată ca un moment istoric, marcând prima dată când un suveran britanic a vorbit în fața Parlamentului francez. Discursul său a evidențiat importanța democrației parlamentare și a cooperării continue între cele două țări, inclusiv în contextul Brexitului.