Regele Charles al III-lea a fost încoronat

7f9cd73c 0956 4301 bd12 0e373d0f4808

Cel mai important eveniment pentru monarhia britanică din ultimii 70 de ani se desfășoară astăzi când Regele Charles al III-lea este încoronat alături de regina consoartă, Camilla. O ceremonie fastuoasă care bate câteva recorduri și care a scos pe străzile Londrei mari mulțimi de oameni.

Regele Charles al III-lea a fost încoronat monarh al naţiunii, când arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a aşezat pe cap coroana somptuoasă din secolul al XVII-lea a Sfântului Edward, în cel mai important moment ceremoniei solemne de la Westminster Abbey, în inima capitalei britanice.

Regele Charles al III-lea a fost încoronat, sâmbătă, în faţa lui Dumnezeu şi a poporului şi s-a rugat să fie „o binecuvântare” pentru oamenii „de orice credinţă şi convingere”, transmite DPA.

După ce i-a aşezat coroana, arhiepiscopul a strigat în faţa adunării „Dumnezeu să-l salveze pe rege”, după care au răsunat trompetele.

Charles este cel de-al 40-lea suveran care a fost încoronat la Westminster Abbey, unde au fost încoronaţi şi predecesorii săi începând din 1066.

Aşezat în scaunul de stejar al Sfântului Edward, considerat cea mai veche piesă de mobilier din Regatul Unit, Charles al III-lea a fost încoronat după ce a primit diversele însemne regale, simbolizând responsabilităţile sale în calitate de şef de stat al Marii Britanii până în ziua morţii sale.

Regele a primit globul suveranului, simbolizând lumea, sceptrul cu cruce, reprezentând lumea creştină, şi sceptrul porumbelului, simbolizând rolul spiritual al monarhului. De asemenea, primatul Bisericii Angliei i-a înmânat regelui mănuşa albă a puterii, relatează EFE.

Momentul istoric, urmărit pe întreg globul, reprezintă împlinirea unui destin regal însă urmează morţii mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în luna septembrie, după 70 de ani de domnie.

Încoronarea a fost o ceremonie profund religioasă, plină de simbolism, iar rugăciunile au abordat tema ‘Called to Serve’ (chemat să servească n.r.), un atribut asociat reginei Elisabeta a II-a care şi-a dedicat viaţa Commonwealth-ului.