Regele Charles al Marii Britanii vizitează Franța

Regele Charles al Marii Britanii și regina Camilla au sosit miercuri în Franța pentru o vizită de stat de trei zile, cu speranța de a întări legăturile și de a reface relațiile dintre cele două țări, după ani de tensiuni. Vizita, care este văzută ca un efort de a consolida cooperarea bilaterală, a fost marcată de simbolism și gesturi de prietenie.

Cuplul regal britanic a fost primit la aeroportul din Paris de către prim-ministrul francez, Elisabeth Borne, înainte de a se îndrepta spre o ceremonie la Arcul de Triumf. Acolo, au adus un omagiu soldaților francezi și britanici căzuți în cele două războaie mondiale.

Mai apoi, Regele Charles și președintele Emmanuel Macron au parcurs bulevardul Champs-Elysees într-o mașină DS franceză, salutând mulțimea adunată pe marginea străzii. Gestul a inclus chiar momente în care cei doi lideri s-au ridicat în picioare prin plafonul deschis al mașinii pentru a saluta.

Această vizită intervine în contextul în care cetățenii francezi și britanici resimt presiunea unei inflații semnificative și a unor dificultăți economice. Cu toate acestea, dineul planificat la somptuosul Palat de la Versailles a fost criticat de unii pentru a fi nepotrivit în această perioadă.

În ciuda acestor critici, Regele Charles și președintele Macron au avut o întâlnire la Palatul Elysee înainte de dineul de la Versailles. Discuțiile lor au inclus subiecte precum războiul din Ucraina, loviturile de stat din Sahel și schimbările climatice.

La banchetul de la Versailles au participat peste 150 de persoane, inclusiv actorul britanic Hugh Grant, starul rock Mick Jagger, foștii antrenori de fotbal Arsene Wenger și Didier Drogba, precum și miliardarul francez Bernard Arnault.

Următoarele zile ale vizitei vor include o vizită la catedrala Notre-Dame, care este în curs de restaurare după un incendiu devastator în 2019, și o călătorie în orașul Bordeaux din sud-vestul Franței, unde vor explora o podgorie organică.

Această vizită marchează o încercare de a consolida relațiile dintre Marea Britanie și Franța, după ani de tensiuni legate de Brexit și alte dispute. Regele Charles, care vorbește fluent franceza, urmează să continue tradiția mamei sale, regina Elizabeth, în dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări și în refacerea legăturilor care au fost afectate de Brexit.