Regizoarea Márta Mészáros a primit la TIFF ‘Premiul pentru întreaga carieră’

Cineasta Márta Mészáros a primit luni, în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, „Premiul pentru întreaga carieră”.

Prezentă la Cluj, la proiecţia ultimului său film, „Aurora Boreală” („Aurora Borealis”, 2017), Márta Mészáros a spus că vizita sa în România este ca o întoarcere acasă.

Regizoarea, care şi-a început cariera ca realizator de filme documentare, a lucrat o vreme la studiourile Alexandru Sahia din Bucureşti.

Mă întorc cumva şi eu acasă aici. Am lucrat şi în Bucureşti, dar ceea ce m-a adus aici nu a fost munca, ci iubirea. M-am îndrăgostit de un băiat maghiar din România, la Moscova, unde am făcut studiile de film şi l-am urmat aici. Fiul meu s-a născut în România, la Bucureşti, şi va rămâne întotdeauna aproape de mine. Mă bucur foarte mult să prezint acest film în România„, a spus Márta Mészáros publicului TIFF, prezent în sala cinematografului „Florin Piersic” pentru vizionarea filmului.

Ea a mai povestit că, recent, un film de-al său, realizat în 1958 în România, care avea ca subiect viaţa tinerilor, a fost ales pentru a fi prezentat la Londra.

La rândul său, preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a spus că a văzut primele filme ale Mártei Mészáros încă din studenţie.

Am luat cunoştinţă cu filemele doamnei pe care o celebrăm în această seară când eram student la Academia de Teatru şi Film în Bucureşti şi am aflat multe despre şcoala de film maghiară, despre o cinematografie extraordinară, o cinematografie de mare nume. Avem alături de noi o legendă a filmului„, a spus preşedintele TIFF.

Regizorul Tudor Giurgiu i-a înmânat Mártei Mészáros premiul TIFF pentru întreaga carieră înainte de proiecţia filmului.

„Aurora Boreală” reprezintă, potrivit organizatorilor TIFF, întoarcerea după o pauză de aproape opt ani a cineastei care a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică maghiară. Pelicula abordează temele care au preocupat-o de-a lungul întregii cariere: condiţia femeii în societate, explorarea originilor şi a trecutului şi efectele regimului stalinist asupra indivizilor.