Reprezentanții Horeca cer decuplarea deschiderii restaurantelor de rata de infectare

Organizația Patronală HORA, una dintre cele mai mari din domeniul horeca, a cerut miercuri prefectului Bucureștiului și guvernului patru măsuri care să permită supraviețuirea domeniului.

Prima măsură este deconectarea domeniului horeca de rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori, prag peste care restaurantele se închid automat. ”Pe lângă faptul că nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, avem un exemplu elocvent, actual: din 25 ianuarie, de când restaurantele pot funcționa la interior, nu s-a înregistrat nicio creștere a cazurilor. Din contră și, din păcate, conform celei mai recente analize INSP, în ultimele 2 săptămâni s-au înregistrat creșteri considerabile ale cazurilor de infectare în rândul copiilor, în urma începerii școlilor din 8 februarie”, arată organizația patronală Hora într-un comunicat de presă.

A doua măsură este unificarea controalelor făcute de autorități la restaurante, pentru a verifica respectarea regulilor în pandemiea. Patronatele susțin că Autoritatea Sanitar-Veterinară și poliția sunt instituțiile care pot organiza aceste controale.

În plus, HORA susține penalizări mai dure în caz de nerespectare a măsurilor, iar pentru cei care încalcă flagrant și constant, chiar până la ridicarea autorizației de funcționare pe perioadă limitată.

Cea de-a patra măsură cerută e HORA este deblocarea plății din măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri.