România blochează participarea austriei la reuniunile NATO

România a blocat participarea Austriei la reuniunile NATO, conform publicației austriece Kurier, în ceea ce este văzut ca un act de represalii pentru veto-ul Austriei cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. Doi ofițeri austrieci așteaptă acreditarea lor în cadrul NATO, dar accesul lor este blocat de către România.

Delegația României la NATO nu a comentat pe această temă, iar NATO a subliniat aprecierea pentru parteneriatul lung cu Austria și speră ca România și Austria să rezolve orice problemă bilaterală.

Austria nu este membră NATO, ci membru-partener al Parteneriatului pentru Pace din cadrul NATO, iar participarea sa la reuniunile NATO a fost blocată anterior de Turcia în legătură cu negocierile de aderare ale Ankarei la UE. Abia în 2022, Austria a obținut reluarea cooperării cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace.

Premierul român Marcel Ciolacu a intensificat presiunile asupra Austriei, cerând aderarea României la Schengen până în decembrie, amenințând cu o acțiune în instanța europeană în caz contrar.