România își dorește repatrierea moaștelor Sfintei Teodora de la Sihla din Ucraina

Getting your Trinity Audio player ready...

Premierul român, Marcel Ciolacu, în discuțiile cu omologul său ucrainean, Denis Șmihal, a abordat subiectul recuperării moaștelor Sfintei Teodora de la Sihla, care se află pe teritoriul Ucrainei. Acest demers vine în contextul în care Agenția de presă a Patriarhiei a anunțat că Ucraina este dispusă să returneze României moaștele Sfintei Teodora, în schimbul rămășițelor a doi eroi naționali ai Ucrainei care se află pe teritoriul României.

Sfânta Teodora a trăit în secolele XVII-XVIII și s-a născut în satul Vânători, județul Neamț. După moartea ei, moaștele au fost cedate Mănăstirii Pecerska din Kiev de familia domnitorului moldovean Mihail Sturza. Teodora a avut o viață dedicată credinței, retrăgându-se în munții Vrancei și ulterior în pădurile Neamțului, în apropierea schiturilor Sihăstria și Sihla. A petrecut ultimii ani ai vieții sale într-o peșteră din zonă, unde a fost înmormântată.

În 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o, stabilind ziua de prăznuire la 7 august. Deși au existat demersuri pentru repatrierea moaștelor Sfintei Teodora de la Sihla, acestea au rămas fără rezultat până în prezent. Cu toate acestea, discuțiile dintre autoritățile române și cele ucrainene au fost reluate, iar după vizita premierului Marcel Ciolacu la Kiev, cele două guverne au adoptat o declarație comună în care s-a discutat și despre acest subiect.