România sărbătorește Ziua Națională

România va marca Ziua Națională organizând ceremonii ample în București, precum și în cetatea unirii, Alba Iulia, pentru a omagia 105 ani de la Marea Unire. Ceremoniile vor debuta la București cu depuneri de coroane și omagii religioase la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, în memoria eroilor națiunii care s-au jertfit pentru îndeplinirea idealurilor de libertate și unitate națională.

Parada Militară Națională, care se va desfășura în Piața Arcului de Triumf, va aduna peste 2.400 de militari și specialiști. Evenimentul se va bucura de prezența înaltelor oficialități ale statului: Președintele Klaus Iohannis, Premierul Marcel Ciolacu și Președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Aproximativ 250 de militari din țările aliate și contributoare la structurile NATO, inclusiv Belgia, Franța și Statele Unite ale Americii, vor participa la defilarea din blocul de paradă, alături de 130 de mijloace tehnice și 40 de aeronave militare românești și străine. După ceremonie, cetățenii vor avea ocazia să exploreze expozițiile de tehnică militară ce vor fi deschise în zona Arcului de Triumf până la ora 14.00.

La Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București va fi deschisă expoziția „Tricolorul – simbol identitar al unității românilor în costumul popular”, marcând atât Ziua Națională, cât și sărbătorirea unui secol de la înființarea muzeului. Ziua se va încheia cu o retragere cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

În Alba Iulia, ceremoniile vor începe cu depunerea de coroane la Monumentul „Marii Uniri” și vor continua cu o ceremonie militară grandioasă, la care se vor alătura peste 1.000 de militari și specialiști din diferite instituții naționale, precum și reprezentanți ai structurilor NATO din Polonia și Franța.