Rusia a pierdut definitiv Ucraina spune un fost ambasador chinez

501b8be6 6397 41bf 9b3b d608bc81aaab

Un fost ambasador chinez în Ucraina critică dur invazia Rusiei, într-o declarație recentă relatată de către presa chineză și înlăturată rapid, scrie The Guardian, citat de Hotnews.

Gao Yusheng, care s-a pensionat în urmă cu peste un deceniu după o carieră de diplomat petrecută mai ales în Rusia și în Asia Centrală, a afirmat la un seminar online al Academiei Chineze de Științe Sociale că războiul Rusiei este un eșec.

Gao a spus că Moscova, sub conducerea lui Vladimir Putin, nu a acceptat niciodată cu adevărat suveranitatea și independența fostelor state sovietice, iar frecventele sale „încălcări” ale teritoriilor acestora sunt „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.

„Direcția centrală și primordială a politicii externe a regimului Putin este de a considera fosta Uniune Sovietică ca sferă exclusivă de influență și de a restaura imperiul prin mecanisme de integrare în diverse sfere dominate de Rusia”, a spus fostul ambasador chinez.

Gao a sugerat că la finalul războiului va apărea probabil o nouă ordine mondială în care Ucraina va ieși din „sfera de influență” a Moscovei și se va apropia și mai mult de Europa, în timp ce Rusia va fi izolată drastic și mai slăbită politic, economic și militar.

„Se poate spune că Rusia a pierdut complet Ucraina”, a mai spus fostul ambasador chinez, conform unei traduceri a fostului oficial al Departamentului de Stat al SUA David Cowhig.

Declarațiile lui Gao Yusheng au fost relatate de către publicația chineză Pheonix News, dar ulterior au fost eliminate, fiind disponibilă o copie arhivată.

Liderul chinez Xi Jinping este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, iar Partidul Comunist Chinez a refuzat să condamne invazia rusă.

Deși fostul ambasador chinez nu este considerat ca făcând parte din sfera de influență a Partidului Comunist, analiștii au sugerat că declarațiile sale ar putea reflecta și alte opinii ale unor membri ai elitei politice chineze.