Rusia cere NATO să-și retragă forțele din România

Printre garanțiile de securitate pe care Rusia le cere Occidentului se numără și retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Federaţiei Ruse. România respinge pretențiile Moscovei.

Rusia a cerut garanţii din partea NATO potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997, scrie Reuters, citat de Europa Liberă.

Răspunzând unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE al Rusiei a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat MAE al Rusiei.

„Am explicat că Rusia nu are niciun plan privind atacarea Ucrainei”, a spus Lavrov citat de Reuters.

După discuțiile de vineri de la Geneva, ministrul de Externe rus a spus că dialogul va continua cu privire la cererile Moscovei de securitate și că se așteaptă ca săptămâna viitoare Washington să trimită răspunsuri scrise. Serghei Lavrov a acuzat că „NATO lucrează acum împotriva Rusiei”.